„Klubrádió
A lényeg

Folytatódik Navracsics sorozata: Nyárra ígéri az uniós pénzek érkezését

9/03/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

Ha tudjuk tartani az menetrendet, akkor nem kizárt, hogy a nyár folyamán már a források technikailag megérkezhetnek Magyarországra – véli Navracsics Tibor. Összegyűjtöttük korábbi jóslatait is.

Nem kizárt, hogy a nyár folyamán megérkeznek az uniós pénzek Magyarországra – nyilatkozta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek.

A területfejlesztésért, valamint uniós forrásokért felelős miniszter szerdán Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság (EB) költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával tárgyalt Brüsszelben, melynek során az Erasmus-ügy kapcsán az egyetemi kuratóriumi összeférhetetlenség kérdése is szóba került. Arról volt szó, hogy pontosan milyen feladatkörei vannak a kuratóriumoknak, és hogy milyen összeférhetetlenségi szabályozást tudnának elképzelni. Mint mondta, a magyar kormány javaslata szerint a miniszterek és az államtitkárok esetében mindenképp bevezetnék az összeférhetetlenséget, ezenkívül arra is javaslatot tettek, hogy legfeljebb kétszer hat évre szólhasson a kuratóriumi tagság – foglalta össze a 24.hu.

A hír azért is érdekes, mert a területfejlesztésért, valamint uniós forrásokért felelős miniszter feltűnő gyakorisággal és optimizmussal nyilatkozik az egyelőre visszatartott forrásokkal kapcsolatban. Ennek okán összegyűjtöttük a politikus ígéreteit:

  • 2022 októberében még óvatosan fogalmazott, a Nézőpont Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány Hófehér gazdaság felé című elemzését bemutató konferencián arról beszélt, 2023-ban 561 milliárd, 2024-ben 748 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forinthoz juthatunk.
  • Ugyanebben a hónapban egy interjúban azt mondta, hogy "még nem csúsztunk ki a határidőből. A gazdasági helyzet alapján fog hivatalos döntés születni, de ez egy olyan kedvező konstrukció, amit igénybe kell venni. Már a felvétel pillanatban is vonzóbb volt, mint a piaci hitelek, most pedig különösen kedvezményes".
  • Aztán már arról beszélt, hogy az addig 17 vállalás mellé utókövetelésekre számít.
  • Novemberben kiderült, hogy ez sem lesz teljesen valószínű, Navracsics is megerősítette akkor, hogy az Európai Bizottság blokkolja a Magyarországnak elkülönített 7,5 milliárd euró, vagyis a 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás folyósítását, mert a korrupcióellenes elvárásokat a magyar kormány nem tudta teljesíteni.
  • Sőt, az ezt követő kormányinfón már arról beszélt, hogy nem is lepte meg a döntés. Szerinte nem jelentett meglepetést újdonságot az Európai Bizottság javaslata.
  • December végén 2023 áprilisára vagy májusára várta az EU-pénzek felfüggesztésének deloldását.
  • Februárban Navracsics már arról beszélt, hogy áprilisban, májusban már döntés is születhet az ügyben, így akár már a nyáron kaphat Magyarország uniós forrásokat az Erasmus+ és a Horizont kutatási program fedezéséhez