„Klubrádió
A lényeg

Navracsics új követelésekre számít az EB-től

26/10/2022 11:04

| Szerző: Klubrádió

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint a bizalom jele, hogy a Bizottság decemberig meghosszabbította a 17 vállalás határidejét, amit a forrásokhoz való hozzáférésért és a jogállamisági mechanizmus megszüntetéséért tett a kormány. Ugyanakkor Navracsics szerint további elvárásokat támaszthat a bizottság.

Jóval a december közepéig meghosszabbított határidő lejárta előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket, de nemcsak utánkövetésre lehet számítani az Európai Bizottság részéről, hanem felmerülhetnek újabb uniós követelések is – mondta Navracsics Tibor az InfoRádiónak.

A Telex összefoglalójából kiderül, hogy a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter három terükleten folynak jelenleg tárgyalásoka az Európai Bizottság és Magyarország között:

  1. a hétéves uniós költségvetésből járó támogatás, amely 2020 és 2027 között összesen 14 ezer milliárd forint, ebből 4000 milliárd vidékfejlesztésre fordítható,
  2. A helyreállítási és ellenálló képességi alap (RFF), amit a koronavírus-járvány gazdasági hátrányainak enyhítésére hoztak létre, ebből Magyarországnak 2300 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna,
  3. egy kedvezményes konstrukciójú hitel is, amelynek felvételéről a kormány még nem döntött.

"Még nem csúsztunk ki a határidőből. A gazdasági helyzet alapján fog hivatalos döntés születni, de ez egy olyan kedvező konstrukció, amit igénybe kell venni. Már a felvétel pillanatban is vonzóbb volt, mint a piaci hitelek, most pedig különösen kedvezményes" – idézte a portál a minisztert.