„Klubrádió
A lényeg

Navracsics szerint áprilisban vagy májusban feloldhatják az EU-pénzek felfüggesztését

29/12/2022 14:34

| Szerző: Klubrádió

Sokan vannak, akiknek nem érdekük, hogy megszülessenek a megállapodások Magyarország és az Európai Bizottság között – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kormánypárti Magyar Nemzetnek, az interjút az MTI szemlézte.

A tárcavezető szerint a magyar kormány és az Európai Bizottság között maradtak vitás pontok, és véleménykülönbségek lesznek a jövőben is, azonban ezeket mindig meg tudták és meg is tudják vitatni. Navracsics Tibor a tárgyalási folyamat alatt történt "támadásokról" azt mondta, az Európai Bizottság szerinte nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna. A miniszter szerint szakpolitikai szinten nagyon jó a kapcsolat a bizottsággal, és erre a korrekt viszonyra a közeljövőben is törekedni fognak.

"Én végig optimista és elszánt voltam, mindenképpen el akartam kerülni, hogy Magyarország forrást veszítsen" – fogalmazott Navracsics Tibor az interjúban az elmúlt több mint féléves, az uniós pénzek visszaszerzését célul kitűző tárgyalássorozatáról.

A lap felidézte: Navracsics Tibor a múlt héten videóüzenetben közölte, hogy év végéig a magyar kormány aláírt minden olyan megállapodást az Európai Bizottsággal, amely biztosítja a hozzáférést az európai uniós forrásokhoz. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, és ezzel megkezdődhessen a pályázatok kiírása és elindulhassanak az uniós forrásokkal támogatott fejlesztések.

A miniszter kifejtette: a teljesítési menetrend utolsó állomása március végén lesz, akkor a magyar törvényhozásnak el kell még fogadnia egy törvénycsomagot, a bizottság pedig arról nyilatkozott, hogy amennyiben a március végi határidő tartható, akkor áprilisban, májusban elképzelhető a források felfüggesztésének megszüntetése. Szerinte az EB is abban érdekelt, hogy a vége felé járjanak ebben az eljárásban.

(via MTI, kép: )