„Klubrádió

Nem hat az infláció a Parlament éttermére

23/03/2023 08:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Egy év alatt alig emelkedtek az Országház alagsorában működő étterem árai, amelyek fővárosi mércével évek óta kifejezetten alacsonyak. A Parlamentben étkezőknek a 25 százalékos pénzromlás mellett is marad a kedvező étkezési lehetőség.

Pár napja jelent meg az Országház alagsorában működő étterem március 17-ei étlapja. Első ránézésre feltűnhet, hogy a kínálat legalábbis nagyon kedvező árszabású. Olyan alacsony árfekvésről beszélünk, amilyennel csak nagyon kevés helyen találkozhatunk Budapesten.

 
Országház Étterem étlap 2023. március 17.
Fotó: Facebook
 

A Parlament oldalán viszonylag rövid keresgélés után megtalálható egy korábbi, 2022. májusi étlap is.

 
Országház Étterem étlap 2022. május 17.
 Fotó: Parlament.hu
 

Bár a napi kínálat nem egyezik, az azért látható, hogy az árak majdnem egy év alatt csak kis mértékben emelkedtek. Például a köretek közül a sült édesburgonya 730 forintról 60 forinttal 790 forintra , a hasábburgonya 520 forintról ugyanennyivel 580-ra emelkedett. Az Országház Étteremben az étlapok összevetése alapján körülbelül 8-12 százalékkal nőttek az árak tavaly tavasz óta, míg az infláció hivatalos mértéke i2023 elején éves viszonylatban 25,7 százalék volt. Fontos kiemelni, hogy a parlamenti étkezőhely évek óta kifejezetten olcsónak számít a fővárosi éttermi kínálatot tekintve.

A Parlament sajtóosztálya megkeresésünkre annyit közölt, hogy az Országház Étterem csak nevében az, valójában menzaként működik.

Ezt követően felhívtuk a KDNP-frakció tagját, Hollik Istvánt. A kormánypárti politikus, aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója, elmondta, alkalmanként ebédel a menzán, és ő általában kifogástalannak találja a kínálatot.

Komáromi Zoltán ellenzéki képviselő, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa a Klubrádiónak elmondta, hogy bár neki nem tűnt fel az étterem alacsonyabb árfekvése, az ő egyébként a hely kínálatát ízletesnek találja.

Egyéb információmorzsákra is leltünk kutatásunk során. Egy megszólaló elmondta, hogy a menza csak határozott ideig működik, miközben a félemeleten működő büfé egész addig nyitva tart, ameddig a plenáris ülés tart. Ennek kínálata szűkebb, és árai érzékelhetően magasabbak.