„Klubrádió
A lényeg

Závecz: maximum hármas alá az ellenzéki politikusok népszerűsége

31/03/2023 12:07

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki mezőnyön belül Dobrev Klára a legnépszerűbb, Donáth Anna a fiatalok körében vezet, a Fidesz-szavazók pedig Toroczkai Lászlót kedvelik leginkább.

Dobrev Klára és Donáth Anna vezeti az ellenzéki politikusok népszerűségi listáját a Závecz Research február 28. és március 8. között készített, a felnőtt népességet reprezentáló felméréséből – számolt be a Telex.

Az adatfelvétel személyesen zajlott, 1000 embert kért meg a közvélemény-kutató, hogy értékeljen 13 ellenzéki pártvezetőt szimpátia szerint egy 1-től 5-ig terjedő skálán. A politikusok ismertsége nem számított, mert a megkérdezettek csak azokat pontozták, akiket ismertek.

Az őszi méréshez képest Márki-Zay Péter kivételével mindenkinek nőtt valamennyit a népszerűsége. A volt miniszterelnök-jelölt támogatottsága Gyurcsány Ferencével van egy szinten. A legnagyobb mértékben a momentumos Donáth Anna és Gelencsér Gerenc népszerűsége nőtt.

EP-választás - A Demokratikus Koalíció kampányzárója Buda
 
Dobrev Klára,
Budapest, 2019. május 24.
 
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Dobrev Klára kiugróan vezet az ellenzéki szavazók körében, a Fidesz-szavazók pedig Toroczkai Lászlóval szimpatizálnak leginkább az ellenzéki – a Mi Hazánk esetében annak mondott – vezetők közül.

A 18-39 éves korosztályban Donáth a favorit, míg a 60 évnél idősebbek körében Dobrev Klára a legnépszerűbb.

A népszerűség persze viszonyítás kérdése. A Telexnek nyilatkozó Závecz Tibor az iskolai osztályzatokhoz hasonlította az eredményeket: az elmúlt években az ellenzéki politikusok kettes vagy hármas alá körüli eredményt érnek el, vagyis az össztársadalmi támogatottságuk meglehetősen alacsony.