„Klubrádió
A lényeg

Závecz: Gyakorlatilag megállt a Fidesz visszaesése

13/03/2023 18:42

| Szerző: Klubrádió

Lefékeződött, majdhogynem megállt a Fidesz múlt év második felében tapasztalt visszaesése. Míg a múlt május és november között 46-ról 33 százalékra csökkent a nagyobbik kormánypárt támogatottsága, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás látszik: most a választópolgárok 32 százaléka áll mögötte – derül ki a Závecz Research friss pártpreferencia-kutatásából.

A február 28. és március 8. között, ezer fő megkérdezésével elvégzett felmérés adatai szerint a további sorrend így alakul:

  • a Demokratikus Koalíció (DK) a második legerősebb, és folyamatosan bővül a tábora: a parlamenten választásokat követően 9 százalékos volt, novemberben 11, ezúttal 12 százalék.
  • a harmadik legkedveltebb párt a Mi Hazánk, amelynek kis emelkedésekkel a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra nőtt a támogatottsága.
  • a Momentum tavaly nem, azóta viszont érzékelhetően erősödött: májusban 5, novemberben 4 százalékon állt, most a teljes népességen belül viszont 6-on.
  • az MSZP stagnál, a választások óta 4 százalékot ér el.
  • a Jobbik enyhén lefelé tart, a választást követően 5, novemberben 4, most 3 százalékos.
  • az LMP támogatottsága tavaly 2-ről 3 százalékra bővült, azóta tartja ezt a szintet.
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) jelenleg 2, a Párbeszédnek pedig 1 százalékos a tábora. Mindkét pártnak voltak ennél 1-1 százalékkal kedvezőbb adatai is a múlt évben.
  • a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt is 1 százalékot ért el.

A részvételüket ígérő biztos pártválasztók csoportjában továbbra is gyakorlatilag minden második szavazat a Fideszé: 49 százaléka van a kormánypártnak. A DK 18 százalékon áll, a Mi Hazánknak 9 százaléka van. A Momentum ebben a körben is 6 százalékos, bár új szavazók jócskán érkeztek hozzájuk, az aktivitási szintjük alacsonyabb más pártok támogatóinál – írják a felmérés összefoglalójában. Az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és az MKKP 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt 1-1 százalékos.

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik.

A kormánypárt a fővárosban az átlagosnál kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót – írja a Závecz.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)