„Klubrádió
Esti gyors

Závecz: Elmozdult a mélypontról az ellenzék, de messze van a nagy népszerűségtől

31/03/2023 22:49

| Szerző: Klubrádió

A választást követő nagyon mély hitelességi válságból kezdenek kikecmeregni az ellenzéki politikusok, akik bár nagyon messze vannak attól, hogy nagy népszerűségnek örvendjenek, a mélypontról elmozdultak – mondta legújabb felmérésükről Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője. Bár ez nem szerepelt a felmérésben, szerinte Novák Katalin és Orbán Viktor is népszerűbb lenne a vezető ellenzékieknél.

2023. március 31. Esti gyors / részlet - (2023.03.31.) Závecz Tibor
11:48
00:00

Akiknek a népszerűségéről felmérést készítettek: ellenzéki pártvezetők, elnökök, társelnökök és mellettük Donáth Anna, aki az elmúlt hetekben-hónapokban ismét olyan pozícióba került a közvélemény előtt, mint egy pártelnök, holott nem ő a Momentum elnöke, hanem a listán szintén szereplő Gelencsér Ferenc.

Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője elmondta: nagyon szűk tartományban vannak az eredmények, százfokú skálán 29 és 39 pont között találhatjuk az ellenzéki politikusok mutatóit. Ez azért érdekes, emelte ki, mert a közepes népszerűség valahol 50 pont körül lenne, tehát az ellenzéki politikusok népszerűsége elmarad a közepestől. Viszont novemberhez képest – Márki-Zay Pétert leszámítva, akinél egypontos csökkenést mértek, ami a mintahibán belül van – alapvetően nőttek a mutatók, 3-5 pontos növekedést mértek. Ez azt jelzi, hogy a választást követő nagyon mély hitelességi válságból kezdenek kikecmeregni, vagyis bár nagyon messze vannak attól, hogy nagy népszerűségnek örvendjenek, a mélypontról elmozdultak az ellenzéki politikusok

Jelezte: nagyon fontos információ az ismertség, ezek a pontszámok csak azok körében értelmezendők, akik az adott politikust ismerték, leosztályozták. Példaként említette, hogy az LMP-s Schmuck Erzsébet ismertsége alacsonyabb (60 százalék), mint a DK-s Dobrev Kláráé (95 százalék). Ha valaki széles körben ismert, és ugyanannyira népszerű, mint egy kevésbé ismert politikus, az valamennyivel „többet ér” – jegyezte meg. Beszélt arról is, hogy Márki-Zay Péter ismertsége is hasonló a miniszterelnök-jelöltsége okán, mint Dobrev Kláráé, és mivel alacsony a népszerűsége, ez nehezen változtatható meg, hiszen nem nagyon vannak olyanok, akik ezt esetleg javítanák, ha megismerik. Erre példa Gyurcsány Ferenc is, de ő az ellenzéki szavazóknál népszerű, hiszen sok közöttük a DK-s.

A szakértő részletezte: az ellenzéki szavazók körében Dobrev Klára pozíciója erősebb, mint Donáth Annáé (68 és 58 pont), a momentumos politikus a többi csoportban áll jobban. Dobrev Klára inkább a középkorú és idősebb szavazók körében rokonszenves (ez nyilvánvalóan „a DK szavazótáborától nem messze álló leírás”), míg Donáth Anna ugyanígy a momentumos bázist megalapozó fiataloknál és középkorúaknál.

Ezek a pontszámok nem hordozzák magukban annyira a szavazatszerző képességet, Donáth Anna 40, Dobrev Klára 39 pontot ér el a pártnélkülieknél – közölte Závecz Tibor.

Arra a kérdésre, hogy egy hasonló felmérésen Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök vagy Novák Katalin köztársasági elnök hány pontot kapna, Závecz Tibor azt mondta, lesz majd ilyen mérés és akkor konkrétan meg tudja mondani. De úgy véli, Novák Katalin biztosan 50 pont fölött lenne, bár nem sokkal. A köztársasági elnökök, főleg, ha nem megosztó személyiség az illető, még a bizonytalanok és a „nem hardcore” ellenzékiek számára is elfogadhatók. Orbán Viktorról pedig azt gondolja, hogy ennél alacsonyabb, de a vezető ellenzéki politikusoknál magasabb pontszámot érne el (40-50 pont között), már csak azért is, mert a választók egyharmada Fidesz-szavazó.