„1%
Esti gyors

BKIK-vezető: Parragh mindenhatónak gondolja magát, de össze-vissza beszél

2/08/2022 19:52

| Szerző: Klubrádió

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke azután, hogy szervezetük a lemondást javasolta Parragh László országos vezetőnek, azt mondta: Parragh nem nagyon konzultált a területi kamarákkal és össze-vissza beszélt a katáról. Úgy fogalmazott: köztük az elnökkel általában szócsaták vannak, de "Parragh úr olyan magabiztos és annyira úgy gondolja, hogy mindenható, hogy ez nem hatja meg". Mindenesetre ők úgy gondolták, hogy felemelik a szavukat.

2022. augusztus 02. Esti gyors / részlet, Nagy Elek (22.08.02.)
07:44
00:00

A fővárosi iparkamara hétfői közleményében azt írta: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke félretájékoztatta a kormányt, ebből adódóan károkat okozott a vállalkozóknak, ezért, mint fogalmaztak, az lenne a legtisztességesebb, ha lemondana.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke az Esti gyorsban közölte: Parragh László nem konzultált a területi kamarákkal, pontosabban „hevenyészve bekért egy véleményt”, de nem is vette figyelembe. Neki kötelessége lett volna az MKIK elnökségéhez fordulni, egyeztetni, határozatot hozni, de ezek nem történtek meg. Aki egy hónapon belül előbb meg akarja szüntetni a katát, aztán hol azt mondja, hogy mégse, hol jó, hol túl szigorú, az „teljesen komolytalan” – vélekedett. Szerinte Parragh mindenféle alap nélkül nyilatkozott, és nehezen tudja elképzelni, hogy a kormány azt támogatja, hogy valaki össze-vissza beszéljen. „A személyiségéből fakad”, és nagyon sajnálja, hogy így van, de azt gondolják, eljött az idő arra, hogy ez ellen felemeljék a hangjukat.

„Köztünk általában szócsaták vannak, Parragh úr olyan magabiztos és annyira úgy gondolja, hogy mindenható”, hogy ez nem hatja meg. De ők a 'lassú víz partot mos'-elv alapján működnek, szakmai anyagokat írnak, kritikát fogalmaznak meg, és próbálnak a szerintük jó irányba hatni.

Egyik szeme sír, a másik nevet

Nagyon helyes, hogy végre szétválasztották a céges és a lakossági számlázás rendszerét, és a lakossági szolgáltatásban fordulhat meg a legtöbb fekete pénz. Az jó irány, hogy ezeknek a vállalkozóknak legyen egyfajta tb- és nyugdíjlehetőségük is. Egyszerűsíteni kell a katát, de úgy gondolják, maradjon meg a lehetőség arra, hogy katás vállalkozó számlázzon cégeknek. 

A kutatásokból az derül ki, hogy a vállalkozások hajlandóak többet fizetni, csak maradjon az egyszerűség. Az átalányadózás szerintük nem rossz lehetőség, átlagban 24 százalék adót jelent a mostani kata 6-10 százalékához képest. Tehát legalább 10 százalék emelés van benne, de az se volt normális, hogy ilyen mértékben elszakadjon a vállalati szférától a katázás – vélekedett Nagy Elek.

Megismételte: ha az átalányadózást egyszerűsítenék, akkor biztos, hogy az emberek sokkal jobb szívvel csinálnák. De elismerte, hogy tíz százalékos áremelkedéssel számolni kell. Azt javasolják, hogy a szabadúszók, kreatívok, művészek (például zenészek), tudósok számára lehetne egy másik típusú katát csinálni. Felvetettek négy-öt javaslatot, a lényeg az egyszerűség.

Arra a kérdésre, hogy el tud-e menni Orbán Viktor miniszterelnökhöz ezzel a javaslatcsomaggal, Nagy Elek úgy válaszolt: nekik (elsősorban az MKIK-nak, de kiemelt esetben a BKIK-nak is) a Pénzügyminisztérium a partnerük, velük is fognak egyeztetni.

Nagy Elek a Forbes összeállítása szerint az 50 leggazdagabb magyar listáján is szerepel. A BÁV és a Főtaxi is az ő érdekeltségi körébe tartozik, és korábban a Vegyépszer vezetője volt; ez az a cég, amely zömében az első Orbán-kormány idején sorra nyerte az autópálya-építések közbeszerzési pályázatait.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2022. augusztus 02., kedd 18:35
Műsorvezető: Kárpáti Iván