„Klubrádió
A lényeg

A Budapesti Iparkamara szerint az lenne a legtisztességesebb, ha Parragh László lemondana

2/08/2022 15:43

| Szerző: Klubrádió

Az új katatörvény tömegek számára nem jelent megnyugtató megoldást, és ezzel összefügg, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke "félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt, saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, ezzel pedig súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát" – írja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége. Amely a károk miatt a lemondást javasolja Parraghnak.

Bár a vállalkozók jelentős hányada szerint az egyszerűsített adózás kérdését rendezni kell, azt a katatörvény jelenleg elfogadott formájával nem sikerült széles rétegek számára megnyugtatóan megtenni – küldte el az erről szóló állásfoglalását a Blikknek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége.

Az ötezer tag véleménye alapján készült felmérés szerint ez azért történt, mert Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt, saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, ezzel pedig súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát.

A BKIK elnöksége az okozott károk miatt az ilyen körülmények közötti legtisztességesebb lépést, a lemondást javasolja az elnöknek.

A szervezet elnöksége határozatban elfogadta az új kataszabályozás kiegészítésére kidolgozandó irányokat, és részletes javaslatokat tett a kormánynak.

Július 12-én fogadták el az új katatörvényt, amelynek értelmében a jövőben csak magánszemélyeketől lehet bevétele annak, aki katázik (kivéve a taxisokat). Elemzések szerint az új törvény gyakorlatilag a katázás végét jelenti, hiszen teljesen életszerűtlen elvárás, hogy egy kisvállalkozást vivő egyéni vállalkozónak se lehessenek időnként céges ügyfelei. Ráadásul a törvény rendkívül rövid időt ad csak az átállásra.

Nagy Elek, a BKIK vezetője az Esti gyorsban a többi között azt mondta az esetről: szerinte Parragh mindenféle alap nélkül nyilatkozott, és nehezen tudja elképzelni, hogy a kormány azt támogatja, hogy valaki össze-vissza beszéljen. „Köztünk általában szócsaták vannak, Parragh úr olyan magabiztos és annyira úgy gondolja, hogy mindenható”, hogy ez nem hatja meg – fogalmazott.

(forrás: Blikk/444, kiemelt kép: MTI)