„Klubrádió
A lényeg

Parragh számolt a katás tüntetésekkel

16/07/2022 11:48

| Szerző: Klubrádió

Számolt azzal, hogy a kata-törvény tüntetéseket indíthat el, mert „ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció - mondta Parragh László a Portfoliónak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét az viszont elszomorítja, hogy "az a 85-87 százalék, aki fizeti a közterheket, közömbösen megy el a történet mellett", vagyis szerinte csendben figyelik, hogy valaki (a kormány) végre "helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést".

Parragh többször beszélt arról az interjúban, hogy a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak a többsége lényegesen több adót fizet, mint aki katázik. Azt mondta, „akik eddig kevesebbet fizettek, azoknak a közterheit hozzáigazítja a kormány ahhoz, amennyit a többiek eddig is fizettek”. Számít arra, hogy lesznek olyanok, akik feketézni fognak ezután, amolyan „első reakcióként” a változtatásokra, de szerinte „hosszú távon sokkal nyugodtabb mindenki, ha legális jövedelemből élhet”. 

Parragh szerint a kata gyors szigorításának nem lesz „markáns” inflációs hatása, de elismerte, hogy a katások pénztárcája ezt megérezheti, mert „azok, akik kikerültek a katából, az esetleg megnövekvő adóterheiket áraikban a mostani inflációval nehezített piaci helyzetben nagy valószínűséggel nem tudják majd érvényesíteni”, tehát az elnök szerint ha ők most árakat emelnének azért, mert több adót is kell fizetniük, arra a drágább szolgáltatásra nem nagyon lesz kereslet. Szerinte is a több mint 450 ezer katásból 70-80 ezer maradhat a rendszerben – 

Arra a kérdésre, hogy ha minden évben 5-10 ezer forintot nőtt volna a kata, akkor nem lenne ilyen gond, azt mondta: ebben volt vitájuk a kormánnyal, a kamara eszerint azt szerette volna, hogy "értékállóvá tegyék a rendszert". Ehelyett a kormány inkább azt preferálta, hogy a kata eredeti céljával megegyezően egy szűk gazdasági réteg (lakossági szolgáltatók, kisiparosok) számára biztosítja a tételes adózást.

Szerinte „tévhit”, hogy nem egyeztetett volna a karama az érintettekkel, mielőtt meghozták a döntést, de hozzátette, hogy bár ezeken a megbeszéléseken sokan arról beszéltek, a kata ne változzon, mások arról, hogy csak a hibáit kéne módosítani, ezekkel nem értettek egyet. A kata drasztikus szigorításának időpontjáról Parragh azt mondta, hogy azzal nem értett egyet, január elsejét javasolt, de ebben is mintha kicsit hátrébb lépett volna, arról beszélt, hogy válsághelyzet van, „a gyors döntéshozás helyénvaló”. Hozzátette: május végétől már tárgyalások folytak a kata változásairól, radásul évek óta napirenden van, hogy változtatni kell a rajta, „ilyen értelemben ez nem lehet senki számára meglepetés”.