„Klubrádió
A lényeg

Az orvosok jelentős részét érintik a katás változások

26/07/2022 07:52

Egy online kérdőív szerint az orvosok nagy része katás vállalkozóként dolgozott, és a többségüket hátrányosan érintik a változások, írja a Telex Albert Istvánra, a budapesti orvosi kamara elnökére hivatkozva. A felmérést a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete készítette, a nem reprezentatív felmérésben 1223 budapesti orvos vett részt. 

Gyógyszerfogyasztás
 
Receptírás
 
Nyíregyháza, 2012. szeptember 28. Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

 

Az orvosok katás egyéni vállalkozóként ügyeletet vállalt, illetve másodállásban a szakrendelőkben vagy rendelt magánklinikákon vizsgált betegeket. A katából őket is kizárták, és ezért szeptembertől nekik is más adózási forma után kell nézniük.

Azt egyelőre senki nem tudja pontosan megmondani, hány orvos hagyna fel emiatt tevékenységével, de egy biztos: ezt leginkább a betegek fogják megérezni, írja a lap. Mivel a rendelőkben, kórházakban már nincs elég szakorvos, ezért ezeket a feladatokat egyéni vállalkozóként másod- vagy harmadállásban látják el.

A Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezete szerint arra a kérdésre, hogy személyesen érint-e a kata-szabályok változása az orvosokat, a válaszadók 63,8 százaléka (780 orvos) felelt igennel, 53,7 százalék (657 orvos) látja úgy, hogy veszélyezteti a munkavállalását a megváltozott adózási környezet.

Arra a kérdésre, hogy egy másik adózási formában folytatná-e orvosi tevékenységét, a válaszadók 51,9 százaléka, 635 orvos válaszolt igennel. Albert István szerint fokozhatja a bizonytalanságot, hogy sok ápoló, asszisztens is vállalkozói formában egészítette ki eddig szűkös kórházi keresetét. Ha a jövőben nem éri már meg nekik sem vállalkozóként ügyeletet vállalni, rendeléseken vagy magánrendelőkben dolgozni, az is komoly ellátási problémákat okozhat.