„Klubrádió
A lényeg

A könyvelők szerint annál is rosszabbul járhatnak a katázók, mint gondolták

18/07/2022 21:21

| Szerző: Klubrádió

Nem csak a katázást nehezíti meg rendkívüli mértékben a vonatkozó törvénymódosítás, de a könyvelők egyesülete szerint annak szövege alapján a katából kiesők nem választhatják az átalányadózásra való áttérést 2022. szeptember elsejével.

Durva hiba csúszott a szigorított katatörvénybe a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint. Ruszin Zsolt a szervezet elnöke Facebook-bejegyzésében azt írta, az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

A jogi problémát szerinte az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az "adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás" fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést. A módosított katatörvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi KATA törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től. A törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása - írta az MKOE elnöke.

Ruszin Zsolt szerint az ügyben egyesületük már szombaton éjjel eljuttatta az észrevételét Novák Katalin államfő hivatalának a kapcsolat@sandorpalota.hu címre, de válasz eddig nem jött.

A katatörvény módosítását a kormány július 11-én nyújtotta be, majd egy nappal később meg is szavazta a parlament, Novák Katalin államfő pedig július 18-án, hétfőn közölte, aláírta a jogszabályt. A hírt követően, hétfő este folytatódott a katamódosítás múlt keddi parlamenti elfogadása óta tartó utcai tiltakozássorozat.