„Klubrádió
A lényeg

Hétfő este Novák Katalin munkahelye előtt folytatódott a tüntetéssorozat

18/07/2022 20:02

| Szerző: Klubrádió

Demonstrációt hirdetett a Momentum hétfő estére a Sándor-palotához, miután Novák Katalin aláírta a katatörvényt. Más pártok is tiltakoznak, a Jobbik és a Mi Hazánk egymástól függetlenül bejelentette, az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt. Rendőrsorfal várta a tüntetőket a Sándor-palotánál, ahol néhány száz tiltakozó gyűlt össze. Vidéki városokban is voltak tüntetések. 

Újabb tüntetés meghirdetésével reagált a Momentum Mozgalom arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn aláírta a katatörvényt, amely több százezer ember adóját emelné meg drasztikusan. A parlamenti párt az államfői hivatal, a Sándor-palota elé hívta a tiltakozókat hétfő este fél 9-re, nem csak a kata szigorítása, hanem a rezsicsökkentés korlátozása miatt is. A Momentum Facebook-oldalán azt írta, a hatalom a kata – azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója nevű közteherviselési forma – kivéreztetésével és a rezsicsökkentés eltörlésével emberek millióinak megélhetését sodorta veszélybe. 

"A kormány áprilisban békét és biztonságot ígért, de júliusra bizonytalanságot és elszegényedést hozott. Tiltakozzunk közösen a Sándor-palota előtt a kormány hazugságai és megszorításai ellen!" A tüntetőket hétfő este rendőrsorfal várta a Sándor-palotánál, ahol néhány száz tiltakozó gyűlt össze. A demonstráción beszélt Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Kerpel-Fronius Gábor, a párt XIII. kerületi alapszervezetének elnöke, Budapest főpolgármester-helyettese is, majd spontán fórummá alakult a rendezvény, ahol több civil résztvevő is felszólalt.

A kata feltételeinek törvényi szigorítása miatt múlt hét kedden kezdődtek tüntetések, és azóta szinte naponta ismétlődnek az utcai tiltakozások, hétfő délelőtt is zajlott demonstráció Budapesten, a Margit hídon, ahol a rendezvény utáni oszlatáskor sokkolót is bevetettek a rendőrök, később pedig Szegeden is több száz tüntető gyűlt össze, valamint Nyíregyházán is volt demonstráció. 

A Momentum mellett más pártok is tiltakoztak hétfőn a katatörvény ellen, annak államfői jóváhagyása után, a Jobbik és a Mi Hazánk egymástól függetlenül bejelentette, az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt.  A Párbeszéd Novák szignózása után azt írta ki a Facebookra:Szégyen!

A katatörvény módosítását a kormány július 11-én nyújtotta be, majd egy nappal később meg is szavazta a parlament, Novák Katalin államfő pedig július 18-án, hétfőn közölte, aláírta a jogszabályt.

 
Tüntetés a Sándor-palota előtt, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a katatörvény módosítását. Budapest, 2022. július 18., hétfő Forrás: Klubrádió
 
 
 Forrás: Klubrádió
 
 
 Forrás: Klubrádió