„Klubrádió
A lényeg

A társadalom többsége nem ért egyet a kata-törvény módosításával

17/07/2022 13:36

| Szerző: Klubrádió

Még a fideszesek több mint harmadának sem tetszik az új kata-törvény, és 20 százalékuknak negatívan változott a véleménye a kormányról emiatt – számolt be a Telex a 21 Kutatóközpont felmérése alapján.

Ahogy a cikkben olvasható, a közvélemény-kutatást a Momentum megbízásából végezték a katatörvénnyel, illetve a katás adózással kapcsolatos kormányzati intézkedések társadalmi megítéléséről. 

Tízből kilenc válaszadó értesült a változtatásról, a közvélemény túlnyomó része pedig ellenzi, hogy szeptember elsejétől csak magánszemélyeknek adhatnak számlát a katások (kivéve a taxisok). Mindezek alapján az elmúlt hét tiltakozásainak jelentős társadalmi támogatottsága van – írják.

A 21 Kutatóközpont reprezentatív közvélemény-kutatása ezer ember megkérdezésével, 2022. július 14-15 közötti, telefonos adatfelvétellel készült. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, a hibahatár a teljes minta esetében +/- 3 százalék. A minta összetétele megfelel a teljes népesség összetételének nem, lakóhely, iskolai végzettség és korcsoport szerint.

Részletezték: az ellenzéki pártok szavazói (beleértve a hatpárti ellenzéki összefogás pártjainak híveit, valamint az MKKP- és Mi Hazánk-szavazókat is), illetve a katát az elmúlt évben használók (és a velük egy háztartásban élők) túlnyomó többsége, 86, illetve 85 százaléka ellenzi az intézkedést. Az viszont figyelemre méltó, hogy a kormánypárti szavazók is szinte teljesen egyenlő arányban oszlottak meg a kérdésben, 38 százalékuk helyeselte, 36 százalék ellenezte, 26 százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart állást foglalni a kérdésben.

Akiknek nincs katás adózó a háztartásában, azok is döntő többségükben (57%) helytelenítik azt intézkedést, mindössze 23 százalékuk ért vele egyet. Nem igaz tehát Parragh László azon kijelentése, hogy a nem katázók közömbösek ebben a kérdésben, teszi hozzá a kutatóintézet elemzésében.

Bár a teljes minta 55 százaléknak nem változtatta meg az intézkedés a kormányról alkotott véleményét, 36 százalék viszont úgy válaszolt, hogy ez kedvezőtlen irányba befolyásolta. Nemcsak ellenzéki szavazókról és katásokról van szó: a bizonytalanok 35, a nem katázó családok 33 százaléka is csalódott a kormányban, de még a fideszesek egyötöde is, miközben pozitív irányba mindössze 3 százaléknak (ők többnyire kormánypártiak) változott a véleménye.