„Támogassa
A lényeg

Sokkolót is bevetettek a tüntetők oszlatásánál a Margit hídon

18/07/2022 15:09

| Szerző: Klubrádió

Miután hivatalosan lezárult a hétfői tüntetés, a tiltakozók egy része a Margit hídon maradt, a rendőrök nem sokkal később megkezdték az oszlatást, amely során sokkolót is használtak. A TASZ álláspontja szerint egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben azonban nem arányos egy ilyen kényszereszköz bevetése. A rendőrség szerint jogszerűen használták a kényszereszközt.

A hétfői, Margit hídra hirdetett tüntetés végét követően a rendőrség közlése szerint öt embert állítottak elő, azután, hogy többszöri felszólítás után sem mentek fel a járdára. Ellenük szabálysértési eljárást indítottak. A rendőrség azt is írta, egy ember ellen elektromos sokkolót is alkalmaztak, miután állításuk szerint vele szemben a többszöri figyelmeztetés és a testi kényszer alkalmazása nem vezetett eredményre. A sokkoló alkalmazása szerintük a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló rendelete alapján jogszerű volt. Tömeges igazoltatás is volt a Margit hídnál, összesen 109 embert ellenőriztek.

24.hu információi szerint két ember ellen vetettek be sokkolót a rendőrök. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Jámbor András a Margit hídon tartott hivatalos tüntetés után élő videóval jelentkezett, és rögzítette, amikor az egyik tiltakozó combjának nyomva használták az eszközt.

Nem ez volt az első eset, hogy sokkolót vetettek be a katatörvény miatt tiltakozók ellen. A múlt hét szerda esti tüntetést követően, éjfél után a Margit hídon, amikor a tüntetők megpróbálták lezárni az átkelőt, szintén alkalmazták az eszközt.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményt adott ki, amelyben kitértek a sokkoló hétfői használatára, azt írták, hogy a sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni. A jogvédő szervezet szerint azonban egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben nemigen arányos egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.

 
Margit híd tüntetés 22.07.18. rendőrök sokkolót vetnek be
Fotó: Facebook/Jámbor András videója
 

Az ellenzéki képviselő videóján 9:02-nél látható:

Frissítés: A rendőrség közleménye szerint azért alkalmaztak sokkolót, mert egy tüntető ellenszegült a jogszerű rendőri intézkedésnek. Miután a földön ülő tüntető többszöri figyelmeztetés és a testi kényszer alkalmazása ellenére sem mozdult, elektromos sokkoló eszközt alkalmaztak ellene – írták.