„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Bébibumm volt az Állatkertben a karantén idején

30/05/2020 13:36

| Szerző: Klubrádió

A két hónapos zárva tartás ideje alatt a Fővárosi Állat- és Növénykert állatai megszaporodtak, a városligeti intézményben több kölyök is született a tavasszal. Erről is beszélt Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

2020. május 18. Vesztegzár / részlet, Hanga Zoltán (20.05.18.)
23:28
00:00

Májusban újranyitott Magyarország egyik leglátogatottabb létesítménye, a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely a járványhelyzet miatt március közepe óta nem fogadott látogatókat, így a nagy múltú intézmény kapui hatvan napig voltak zárva a közönség előtt.

Hanga Zoltán elmondta, hogy az állatkertben hasonlóan hosszú zárva tartásra a második világháború óta nem volt példa. Az újranyitással, számos új intézkedést is hoztak. A látogatók azt tapasztalhatják, hogy a helyszínen nem lehet jegyet váltani, a hosszú sorok elkerülése érdekében, mostantól ezt csupán online elővételben tudják megtenni. A bérletes közönség melletti napi látogatók számát pedig 2500 főben van limitálták azért, hogy mindenki tartani tudja a másfél méteres távolságot.

 
Forrás: Fővárosi Állatkert
 

A fertőzésveszély elkerülése miatti elővigyázatosságból bizonyos zárt terek, például a bemutatótermek egyáltalán nem látogathatóak. Egyelőre az állatsimogató is zárva tart. Az olyan programok is elmaradnak, mint a látványetetések, fókatréningek és a különböző bemutatók, ennek bevezetésére azért volt szükség, hogy egyetlen helyen se tömörüljenek az emberek.

A szóvivő hozzátette: reményeik szerint a járvány csillapodásával, egyre több korlátozást sikerül majd megszüntetniük azért, hogy idővel lépésről lépésre vissza tudjanak térni a koronavírus kitörése előtti állatkerti kerékvágásba.

Bár a zárt kapuk mögött egyetlen percre sem állt meg az élet, és erről igyekeztek a szokásosnál többször tudósítani, az állatok mindennapi életéről gyakrabban tettek közzé híreket, kisfilmeket és még az élő videót közvetítő webkamerák számát is megnövelték, most mégis sok újdonsággal fog találkozni a közönség. Hiszen az elmúlt két hónapban az ázsiai vadkutyák, az éji majmok, a fekete hattyúk és a pelikánok, de még a közönségkedvenc szurikáták is kölyökáldás elé néztek.

 
 Forrás: Fővárosi Állatkert 
 
Forrás: Fővárosi Állatkert
 

De új jövevényekkel gazdagodott a kapíbarák otthona is, ugyanis utódok születtek a hétköznapi néven csak vízidisznónak nevezett furcsa kinézetű, akár 50 kilósra is megnövő rágcsálóknál. A dél-amerikai kifutó meglepetései közé tartozik a február végén született kislány tapír is, aki még csak most ismerkedik környezetével és a vízben pancsolás örömével.

Mivel az állatkertben az egymásra nem veszélyes és a szabadban is egymás mellett élő fajokat igyekeznek közös helyen tartani, várhatóan közönségkedvenc lesz a tapírkölyök Hada mutatványa, ugyanis minden nap megkergeti a vele társbérletben élő vízidisznókat, és ez az elfoglaltsága a gondozók arcára is rendszeresen mosolyt csal. Igaz, régebben születtek, de vannak még más fiatal állatok is, a két és fél éves kis elefánt és a gorillakölyök.

Hanga Zoltán elmesélte azt is, hogy a vadonhoz képest az állatkerti állatokra leselkedő legnagyobb veszély az unalom. Természetes élőhelyükön élet-halál harcot folytatnak, fogságban azonban még táplálékért és ivóvízért sem kell semmit megtenniük. Ezért gondozóik az állatkertészet szabályai szerint igyekeznek lefoglalni a zoo lakóinak felesleges szabadidejét, változatosan kialakítani lakhelyüket, különböző játékokat adni számukra és még az ételt is furfangosan, becsomagolva tálalni nekik, hogy azt ki kelljen bontaniuk vagy esetleg valahova fel is mászniuk érte.

Az állatkert szóvivője megjegyezte, hogy a közönség újra megcsodálhatja a vízilovakat is, akiknél már elkezdődött a strandszezon, és a jó idő beköszöntével ismét kültéri medencéikben dagonyáznak. Nem mellékesen, a budapesti állatkert vízilovak terén világelső, ugyanis 1983 óta nem telt el olyan nap, hogy az intézménynek ne lettek volna állandó víziló lakói, sőt ez idő alatt még negyven új víziló is született, jelenleg egy anyuka vízilóval és gyermekével találkozhatnak a látogatók.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

 
 Forrás: Fővárosi Állatkert
 
Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Hanga Zoltánnal
2020. május 18., hétfő 20.00
Műsorvezető: Hardy Mihály