„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Járványjáraton a világbajnok magyar pilóta

26/05/2020 12:37

| Szerző: Klubrádió

Tóth Ferenc hatszoros világbajnok műrepülő pilóta, oktatópilóta jelenleg kereskedelmi gépeket vezet egy diszkont légitársaságnál, és amellett, hogy a koronavírus miatt minimálisan működő személyszállításban is részt vesz, tavasszal pilótakollegáival együtt egészségügyi szállítmányokat hozott Sanghajból Budapestre.

2020. május 11. Vesztegzár / részlet, Tóth Ferenc (20.05.11.)
00:00
00:00

A műrepülőként többszörös világ- és Európa-bajnok pilóta annak ellenére repült tavasszal, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések következtében, más légitársasághoz hasonlóan, cége folttájának több, mint 90 százaléka nem emelkedhetett a levegőbe.

Tóth Ferenc a Magyarországra egészségügyi szállítmányt hozó cargogép pilótájaként az elmúlt időszakban többször is repült Kínába, ami hosszúnak számító 7-8 órás utat jelent, vagyis teljesen más feladat, mint a közelebbi, egy-két órányira fekvő desztinációk elérése.

Koronavírus - Szijjártó: hatmillió maszk és hárommillió g
 
Illusztráció/ Maszkok érkeznek Kínából -Budapest, 2020. április 18. Fotó: MTI/Árvai Károly
 

A pilóta Kínába érve szigorú szabályozásnak volt tanúja, a távol-keleti országban nagyon odafigyelnek a fertőzésveszély elkerülésére, hiszen egyetlen külföldről érkező beteg is a járvány újbóli terjedését idézhetné elő. Tóth Ferencék az érkezés után nem hagyhatták el a gépet, ahol azonnal tesztet és testhőt mértek náluk. Minden kínai dolgozó tetőtől-talpig védőfelszerelésben volt, és csak a megelőző intézkedések elvégzése után kezdték el a bepakolást.

Mivel a gép személyzete nem lépett kínai földre, hazaérkezésük után továbbra is szolgálatban maradhatnak, nem kellett karanténba vonulniuk. A többszörös díjnyertes pilóta elmondta, hogy tudomása szerint eddigi útjaik során még egyetlen kollégája sem fertőződött meg a vírussal.

A műrepülő világbajnok megjegyezte, hogy a koronavírus-járványt a kínai légi közlekedést is megsínylette, ezért az olyan világviszonylatban jelentős légi forgalmat lebonyolító repterek is konganak az ürességtől, mint a sanghaji, pekingi vagy hongkongi. Ennek ellenére az első, egészségügyi szállítmányozással kapcsolatos sanghaji repülésük zökkenőmentesen zajlott le.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Tóth Ferenccel
2020. május 11. hétfő 20.00
riporter: Hardy Mihály