„Vásároljon
A lényeg

Nem állnak le, elvakítják a pilótákat Budapest fölött

4/10/2019 13:41

| Szerző: Klubrádió

Továbbra is gyakoriak a lézeres zavarások Budapest légterében. Idén eddig közel ötvenszer jelezte fel- vagy leszálló repülőgépek személyzete, hogy a földről lézerrel próbálják elvakítani őket.

2019. október 04. A lényeg-részlet/Interjú, Gerendai Dorottya pilóta (19.10.04.)
00:25
00:00

 
 Forrás: hungarocontrol.hu
 

Budapest légterében továbbra is gyakran fordul elő, hogy lézerrel zavarják a pilótákat a földről, veszélybe sodorva ezzel a repülőgépeken utazók életét – mondta a HungaroControl Zrt. szóvivője Gerendai Dorottya a Klubrádiónak. 

A repülésbiztonságért felelős szervezet szerint idén már majdnem ötvenszer jelezték a fel- és leszálló repülők pilótái, hogy lézerrel zavarják őket. Ezek ötöde az elmúlt egy hónapban történt, a hatóságok ezért egyre több lézeres zavarásra számítanak a következő hónapokban.

Tavaly csaknem száz esetet jegyeztek föl, akkor is ősszel indult emelkedésnek a bejelentések száma – írták.  A személyzet figyelmét akár tíz kilométerről is megzavarhatják a kiskereskedelmi forgalomban is kapható lézeres készülékek.

Előfordult, hogy a lézeres zavarás miatt a másodpilótának kellett átvennie az irányítást – olvasható a közleményben. A HungaroControl Zrt. fölhívta a figyelmet, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és három év szabadságvesztéssel sújtható.