„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Orbán körüli vállalkozók már nagyon várják az EU-s pénzeket

4/01/2023 14:58

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A kormány sikerként tálalta az Európai Unióval az ünnepek előtt megkötött partnerségi megállapodást. Valójában, az agrártámogatásokat leszámítva nem érkeznek friss források, csak ha átküzdjük magunkat az "akadálylegón”, amit az Európai Bizottság épített. Úgy tűnik, sem a Bizottság, sem a Tanács nem akarja látványosan kommunikálni, hogy radikális pénzelvonásról döntöttek – mondta Magyari Péter újságíró a Reggeli Gyorsban.

2023. január 04. Reggeli Gyors részlet/interjú Magyari Péter 2023.01.04.
09:17
00:00
Decemberben két fontos lépés történt az európai uniós források ügyében. Egyrészt az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a Helyreállítási Tervet – ezt a támogatási csomagot eredetileg a járvány nyomában járó gazdasági visszaesés mérséklésére találták ki. Másrészt Magyarország megkötötte a partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal. Ez az előfeltétele annak, hogy a 2021-2027-es EU-s költségvetési ciklusban megkapjuk a fejlesztési pénzeket. Amikor az „uniós forrásokra”, esetleg kohéziós forrásokra hivatkozunk, akkor általában ezekre, a hét éves költségvetési ciklusokhoz kötött támogatásokra gondolunk. Ennek ellenére még csak egy harmadik csomagból, az agrártámogatásokból érkezhetnek források akadálymentesen. Ez a keret lényegében nem volt veszélyben, itt a pénzek elosztásába eleve sokkal kevésbé szólhatnak bele a kormányok – írta Magyari Péter a 444.hu újságírója keddi cikkében.

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen, 2022. május 9-én.
 
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Az Európai Unió mind a helyreállítási, mind a fejlesztési források lehívása elé akadályokat gördített. Meglehetősen „bonyolulttá tették a több, párhuzamosan futó eljárásrendszert” . Ráadásul „ez olyan, mint a hagyma: amikor megold valamit a kormány, újabb problémák merülnek fel” - mondta Magyari a Reggeli gyorsban. A lényeg, hogy jelen állás szerint friss, tehát a 2021-ben indult ciklushoz tartozó források nem érkeznek az országba, a legjobb esetben is csak tavasszal indulhatnak meg a kifizetések.

A kormány már jelentős összegeket megpályáztatott ezekből a forrásokból, sőt részben a kifizetéseket is megkezdte. „A kormány eljárásjogi szerencséje, hogy az EU nem számolja bele az államadósságba ezeket a költéseket, mert úgy számolnak, hogy az egyszer be fog érkezni Brüsszelből” - hívta fel a figyelmet Magyari. Ugyanakkor problémát jelenthet, hogy „nyilván nagyon várja ezeket a pénzeket az az Orbán Viktor körül kialakult vállalkozói réteg, amelyik utakat, hidakat és vasutakat szokott építeni”.

Az Európai Unió történetében a pénzek befagyasztása nagyon kemény lépésnek számít, ha viszont az aktuális helyzetre fókuszálunk, akkor azt láthatjuk, hogy a tagállamok vezetőit tömörítő Tanács felpuhította a Bizottság javaslatát.

Érezhető, hogy a Bizottság sem kommunikál élesen a döntésről. Nem állnak ki a tagok nyilatkozni, inkább hangsúlyozzák, hogy megkötötték a partnerségi megállapodást. Az eddigi tapasztalatok alapján „a brüsszeli logika az, hogy a feleknek maradjon mozgástere”. Még inkább igaz ez a Tanácsra, ahol végső soron jóvá kell hagyni a Bizottság döntéseit: a tagállamok vezetői között hagyományosan „tabu egymás össze-vissza büntetgetése, mert annak beláthatatlan következményei lennének az egész együttműködésre nézve”. A Magyarországnak szánt források befagyasztása „extrém kivétel” ez alól – értékelt Magyari.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Benko Vivien Cher

Reggeli gyors/interjú Magyari Péterrel
2023.01.04., szerda, 08:12
Riporter: Para-Kovács Imre