„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Az EB nem korrekt

19/12/2022 14:15

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem korrekt, hogy az Európai Bizottság kifogásolja az Integritás Hatóság egyik alelnökének személyét.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap interjút közölt a hétfői számában Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Az Európai Bizottság kritikája nem korrekt címmel – számolt be róla az MTI.

A miniszter az interjúban kiemelte, hogy már augusztusban, a kormányalakítás után stratégiai megállapodást kötöttek az Európai Bizottsággal. Ugyanakkor szerinte az Európai Parlament nagy nyomást fejtett ki a bizottságra, „de ha valaki objektíven, szakmai alapon vizsgálja a magyar parlamentben elvégzett törvényalkotási munkát, akkor a következő hónapokban felszabadíthatjuk a Magyarországnak járó felfüggesztett EU-s pénzek egy részét".

Gulyás az MTI beszámolója szerint elmondta azt, hogy a bizottság által előírt 27 "mérföldkő" túlnyomó többségét már teljesítették, így felállították az Integritás Hatóságot, amely működik is.

Ez némileg ellentmond Gulyás múlt heti kijelentéseinek, mely szerint januártól már jöhet pénz, a felfüggesztett forrásokat pedig májustól kaphatjuk, mert addig elrendezi a törvényhozás a kért változtatásokat.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mihez kezd ebben a helyzetben, Gulyás a beszámoló szerint elmondta, hogy a bizottság javaslatának megfelelően járnak el, és nem kezelik kiemelt ügyként, hogy ki a hatóság alelnöke.