„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Az EU győzött - Ha jön pénz, lesz pedagógusbéremelés

13/12/2022 10:54

A kormányzati propagandából már az hallatszik, hogy a magyar kormány megint győzött, miután hétfőn éjjel megállapodás született azokban a kérdésekben, amiknek elfogadását a magyar kormány eddig blokkolta. Az Alapjogokért Központ már hajnalban közleményt adott ki, amelynek a címe: Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben.

A tegnap elfogadott és a magyar kormány által is támogatott egységes uniós csomag a globális minimumadót és Ukrajna pénzügyi hitelezését teszi lehetővé, így Magyarország elméletben hozzájuthat azokhoz az uniós forrásokhoz, amiket eddig a jogállam leépítése és a súlyos korrupció miatt nem folyósítottak.

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor sajtótájékoztatója Buda
 
Gulyás Gergely és Navracsics Tibor sajtótájékoztatója Buda
 
Budapest, 2022. december 13. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

A pénzt amúgy még most sem folyósítják, ugyanis a magyar kormánynak 27 feltételt teljesítenie kell hozzá.

Navracsics Tibor uniós tárgyaló miniszter és Gulyás Gergely miniszter kedden reggel egy sajtótájékoztatón megmagyarázták a helyzetet, amely szerint "minden jel arra utal, hogy tegnap este Brüsszelben a nagykövetek megállapodásra jutottak a magyar helyreállítási alappal kapcsolatban" – értékelt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter:

  • Az egységes globális minimumadó a cégeknek 15 százalékra emelik Európában, Magyarországon azonban a 9 százalékos társasági adóhoz hozzászámolják az iparűzési adót, így Navracsics szerint mivel "az adóterhelés mértékét kell értelmezni, ez semmilyen adóemelést nem jelent Magyarországon" - idézte a minisztert a 444.
  • Gulyás továbbra is az uniós pénzekhez köti a tanárok béremelését, de mivel azok nem biztosak, így ő sem ígérte biztosra: "Ha lesz uniós pénz, akkor igen". Most úgy tűnik, hogy a januári béremelésnek nincs akadálya - mondta Gulyás, és a baloldalra tolta, hogy miattuk nincs.
  • Gulyás arról is beszélt, hogy a hétfő este az Európai Unió győzelmével végződött, de ezt úgy kell érteni, hogy "az EU-nak mi is tagjai vagyunk". Az Ukrajnának nyújtandó hitel Gulyás szerint további hitel felvételére nem kötelez bennünket, mert a közös uniós költségvetésből adunk pénzt Ukrajnának. Ez megoldás az ukrán vezetésnek is egyszerűbb.
  • Navracsics Tibor azt mondta, ő nem vette észre, hogy feszültek lettek volna a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A miniszter szerint ha Brüsszelben nem kötötték volna össze a különböző programokat, már sokkal korábban elfogadhatták volna a magyar helyreállítási tervet. „A mi részünkről végig higgadtság volt megfigyelhető” – idézte a Telex a minisztert. Az Európai Unióban ezzel szemben kezdettől fogva hisztériásak voltak szerinte, de úgy látszik, a higgadtság kifizetődő volt.
  • Napokon belül aláírják a megállapodást, reményeik szerint januártól már jöhet pénz, a felfüggesztett forrásokat pedig májustól kaphatjuk, mert addig elrendezi a törvényhozás a kért változtatásokat.
  • Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelméről februárban szavaz a parlament. Gulyás Gergely végül megjegyezte: a szövetségeseink számíthatnak ránk.

2022. december 13. Alényeg,-részlet, Gulyás-padagógusok 2022. 12. 13.
00:32
00:00

 

2022. december 13. A lényeg...részlet, Navracsics 2022.12.13.
01:00
00:00
aaaa