„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Jöjjön az EU-s pénz, de legyen elvszerű megállapodás a kormánnyal

16/09/2022 21:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester szerint Magyarországnak szüksége van az EU-s támogatásokra, mert ez nem a kormány, hanem az emberek pénze, de az EU érdekeit is figyelembe véve ez csak elvszerű, a jogállamiság garanciáit legalább bizonyos területeken visszacsempésző megállapodás révén jöhet létre.

2022. szeptember 16. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Karácsony Gergely - 2022.09.16.
31:54
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert a Megbeszéljükben arról kérdeztük, hogy mi az érdeke a város vezetőjeként: sikerüljön megállapodnia a kormánynak az Európai Bizottsággal az uniós támogatások folyósításáról, vagy vegye tudomásul a kormány, hogy nem folytathatja büntetlenül a demokrácia, a jogállam lebontását.

Elmondta: az az érdeke Budapestnek, a fővárosi önkormányzatnak, Magyarországnak, hogy legyen, de elvszerű megállapodás a magyar kormány és az EU-s intézmények között. Olyan történelmi helyzetben vagyunk, amikor a magyar gazdaságból, a településektől minden eurocent borzasztóan hiányzik. Viszont, mivel hosszabb távú érdeket kell nézni, az nem különbözhet az Európai Unió, a közösség érdekétől. Nyilvánvaló, hogy a magyar kormány rosszul gazdálkodik az EU-s forrásokkal, szerinte maguk is elismerik, hogy a brüsszeli kritikák megalapozottak, hiszen „talicskával tolják be a parlamentbe az antikorrupciós intézményekről szóló tervezeteket”. Nem készítenének előterjesztéseket a korrupció magyarországi felszámolásáról, ha nem lenne Magyarországon korrupció – noha lehet, hogy ezek az előterjesztések nem őszinték és nem oldják meg problémát. Tehát, összegezte, Magyarországnak szüksége van az EU-s pénzekre, mert ez nem a kormány, hanem az emberek pénze, és ez csak elvszerű, a jogállamiság garanciáit legalább bizonyos területeken visszacsempésző megállapodás révén jöhet létre.

Energiaárak

Ha az energiaárak így maradnak jövőre is, akkor nincs az az önkormányzat se Budapesten, se vidéken, se Európában, amely ezeket ki tudná fizetni. Vagy nem kapnak ajánlatot, vagy az energiakereskedők ráterhelik a kockázatot az önkormányzatokra, és olyan árat kapnak, amelytől dobnak egy hátast. A közvilágítás esetében ez 13-szoros, amit nem fogadnak el, „ha lenne pénzünk, akkor se fizetnénk ennyit”.

Vannak válaszkísérleteik, de jó választ nem neki vagy más polgármesternek kellene kitalálnia, hanem közösen, ami részben az Európai Uniót is jelenti. Vannak, akik felfoghatatlan mennyiségű pénzt keresnek azon, hogy felbolydult a világ energiapiaca. Ezért Karácsony jó iránynak tartja, hogy az ebben az ágazatban keletkező extraprofitot adóként elvonják és ársapkát tesznek rá bizonyos energiahordozókra Európában.

Ők ebben a helyzetben azt tudják tenni, hogy rövidebb időre vesznek energiát és a napi tőzsdei árfolyamokat tudják kihasználni, noha ez nem a szokványos önkormányzati gyakorlat. Azt viszont teljesen elfogadhatatlan és abszurd helyzetnek tartja, hogy miközben a magyar lakosság „fuldoklik az energiaviharban”, a kormánnyal nincs semmilyen párbeszéd. Hozzátette, a főváros villanyszámlája (és ebben minden benne van, hogy menjen a metró, jöjjön a víz, legyen közvilágítás) 25 milliárd forint volt, és mivel 170 milliárd az adóbevételük, nem tudnak erre 250-et kifizetni. Közben pedig a kormány „egy kanyi szót se szól hozzánk”.

Ezért kezdeményezték Gémesi György gödöllői polgármesterrel közösen energiacsúcs összehívását. A kormány önhibája miatt is nehéz helyzetben van, említette az európai uniós források visszatartását és a választás előtti túlköltekezést, azonban az önkormányzatoknak nincs mozgásterük. Senki nem spekulálhat arra, hogy az önkormányzatok csődbe mennek, mert nemcsak Budapestről van szó, hanem a teljes önkormányzati rendszerről van szó, és „végül valakinek ki kell fizetnie a villanyszámlát”. A főpolgármester határozottan ellenzi, hogy le kelljen kapcsolni a közvilágítást, mert valakik Európában az áram árára spekulálnak.

Beszélt arról is, hogy „az Orbán-kormány nem tud valódi válsághelyzetet megoldani”, csak azokat a „válságokat” kezeli, amelyeket saját maga kreált. Az állam terjeszkedésének rossz példái között említette a vízszolgáltatás nyári problémáit vagy az iskolák államosítását.

A teljes interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. szeptember 16., péntek 16:30
Műsorvezető: Bolgár György