„Klubrádió
A lényeg

A kormány hétfőn törvényjavaslatokat nyújt be, hogy megfeleljen az Európai Bizottság jogállamisági elvárásainak

18/09/2022 10:22

| Szerző: Klubrádió

A kormány hétfőn nyújtja be az Európai Bizottság által kért egyes törvényjavaslatait a magyar parlamentnek a jogállamisági problémák kezelésére, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap a Kossuth rádióban.

Navracsics azt mondta, bár június óta tárgyalnak a bizottsággal, de "az alapvető problémát még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi a problémája a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával. A bizottság tárgyalócsapata felvet egy problémát, ezt értelmezik, és ha az értelmezés szintjén nem tudják eloszlatni a felvetéseket és jogszabály-módosításra van szükség, akkor konszenzusos megállapodás születik a jogszabály-módosítás szövegéről”.

A miniszter szerint most "a feladat az, hogy eloszlassuk az Európai Bizottság aggályait, miszerint Magyarországon hiányos lenne a jogállamiság és ez befolyásolná az uniós források elosztását”.

Varga Judit és Navracsics Tibor kerekasztal-beszélgetésen az
Navracsics Tibor
 MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

Ehhez a magyar kormány a kért törvénycsomagokból az elsőt hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek. Navracsics szerint ezek olyan módosítások, amik a bizottságnak is transzparensebbé teszik a közbeszerzési eljárásokat, és módosítják az összeférhetetlenségi szabályokat is – írja a Telex.

A második törvénycsomagot pénteken terjesztik az Országgyűlés elé. Ebben lesz egy új törvény a Közbeszerzési Integritási Hatóságról.

Navracsics szerint az a tárgyalások során egyszer sem merült fel a bizottság részéről, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.