„Köszönjük,
A lényeg

Kijöttek az EU-s pénzekért lehajoló törvények

11/10/2022 11:02

Hat jogszabályváltozásról jelent meg hír a Magyar Közlönyben, amik az EU-s pénzek lehívásának feltételei. Többek között a kormány módosította a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló korábbi rendeletét. Az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az adatigénylés teljesítéséért az információszabadságról szóló törvényben meghatározott feltételek alapján kérhet költségtérítést, ez a mostani szabályozás szerint az adatokat tartalmazó dokumentumról, dokumentumrészről, annak tárolási módjától függetlenül az igénylő másolatot kaphat, ezért "a felmerült költség mértékéig költségtérítést lehet kérni, amiről az igénylőt az igény teljesítése előtt tájékoztatni kell: a korábbi 5 ezer forint helyett a költségtérítésként megállapítható legalacsonyabb összeg a jövőben 10 ezer, a legmagasabb összeg 190 ezer forint lesz.

Választás 2018 - A Fidesz eredményváró rendezvénye
 

 
Budapest, 2018. április 8. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (b3) a Kossuth-nótát énekli a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Mellettük Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője (b) Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt felesége (b2), Novák Katalin, a Fidesz alelnöke (j2) és Balog Zoltán (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A kormány ugyanakkor december 31-től hatályon kívül helyezte a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló korábbi rendeletét. Ez tette lehetővé, hogy a közérdekű adat megismerésére irányuló igényt az állami szervek 15 helyett 45 nap alatt adják ki, illetve ezt a határidőt 45 nappal meghosszabbíthassák, írja a 24.hu.

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyben négy törvény és további két kormányrendeletet hoztak nyilvánosságra: 

  • Az új rendelkezések egyike, hogy a létrejövő Integritás Hatóság bárkinek a panaszára vizsgálatot indít, ha az európai uniós források felhasználásával kapcsolatban gyanú merülne fel. A hatóság elnökét és elnökhelyetteseit az Állami Számvevőszék új elnöke javaslatára a volt fideszes politikus köztársasági elnök hat évre nevezné ki, egyetlen ciklusra.
  • Megalapítják a korrupcióellenes munkacsoportot is.
  • Módosítják az összeférhetetlenség szabályokat, és a vagyon-nyilatkozati szabályokat, és közbeszerzési eljárásra kötelezik az olyan közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, mint a Mathias Corvinus Collegiumot, írja a Hvg.hu.