„Klubrádió
A lényeg

Windisch László lett az Állami Számvevőszék elnöke 12 évre

4/07/2022 18:31

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének választotta Windisch Lászlót, aki utána le is tette az esküt. Az ÁSZ elnökének mandátuma 12 évre szól. Elődje Domokos László korábbi fideszes képviselő.

A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét a Fidesz-KDNP javaslatára jelölte a parlament illetékes bizottsága a posztra.

 Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával 12 évre, titkos szavazással választották meg.

Az ÁSZ eddigi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az országgyűlés, a 12 évre szóló mandátuma július 4-ig tart. Domokos László korábban négy cikluson keresztül, 1998-tól 2010-ig volt a Fidesz parlamenti képviselője, Wikipedia-oldala szerint 1991 és 2010 között a Fidesz tagja. 1998-2002 között a Fidesz parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese is volt.

Windisch jelenleg a Központi Statisztika Hivatal elnökhelyettese, 2013-19 között pedig a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke volt, a Quaestor-ügy 2015-ös kirobbanásának idején Tarsoly Csaba, a Quaestor csoporthoz tartozó cégek legfőbb tulajdonosa neki tett beismerő vallomást az ország történetének egyik legnagyobb csalássorozatával kapcsolatban. 

A nyomozóknak tett vallomásában Windisch elmondta, hogy Tarsoly részletesen beszélt neki a Quaestor csoport több mint 200 milliárdos, húsz éven át tartó csalássorozatáról, ám a négyszemközti beszélgetésről Tarsoly kifejezett kérésére nem készült jegyzőkönyv: azt mondta, az aláásná a tervezett megállapodását a kormánnyal. 

Az ügyben felmerült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felelőssége is, mivel a sorozatos ellenőrzések és a gyanút keltő körülmények ellenére egyik hivatal sem fedezte fel a csalások sorozatát. Magyar György ügyvédet, a károsultak jogi képviselőjét és Varju László DK-s országgyűlési képviselőt kérdeztük erről a múlt héten.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)