„1%
Esti gyors

Magyar Györgynek a Quaestor-csalássorozat emléke miatt nagyon nem tetszik a Fidesz jelöltje az ÁSZ élére

30/06/2022 19:05

| Szerző: Klubrádió

Windisch Lászlót jelölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökének a Fidesz és a KDNP. Ő volt a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke a Quaestor-ügy 2015-ös kirobbanásának idején, Tarsoly Csaba Quaestor-vezér is neki tett vallomást. Magyar György ügyvéd azt mondta: minden, ellenőrzéssel kapcsolatos felelősség Windischnél csapódik le. Ezért szerinte nem jó, ha az ÁSZ, mint állami pénzek ellenőre olyan ember felelősségére van bízva, akinek korábbi tevékenysége "igen sok kivetnivalót hagy maga után". "Ha kecskére bízunk káposztát, nem járunk jól", de a Fidesz és a NER működtetésében sokkal fontosabb a lojalitás, mint a szakértelem – jegyezte meg.

2022. június 30. Esti gyors / részlet, összeállítás Windisch Lászlóról (22.06.30.)
08:59
00:00

Windisch László
t jelölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökének a Fidesz és a KDNP. Windisch jelenleg a Központi Statisztika Hivatal elnökhelyettese, 2013-19 között pedig a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke volt, a Quaestor-ügy 2015-ös kirobbanásának idején Tarsoly Csaba, a Quaestor csoporthoz tartozó cégek legfőbb tulajdonosa neki tett beismerő vallomást az ország történetének egyik legnagyobb csalássorozatával kapcsolatban. 

A Quaestor 2015 márciusában öncsődöt jelentett, valamint a vizsgálat során megállapították, hogy a cégcsoport által kibocsátott 210 milliárdnyi kötvényállományból 150 milliárdnyit engedély nélkül adtak ki.

A nyomozóknak tett vallomásában Windisch elmondta, hogy Tarsoly részletesen beszélt neki a Quaestor csoport több mint 200 milliárdos, húsz éven át tartó csalássorozatáról, ám a négyszemközti beszélgetésről Tarsoly kifejezett kérésére nem készült jegyzőkönyv: azt mondta, az aláásná a tervezett megállapodását a kormánnyal. Egyébként a Quaestor tulajdonosa hivatalos, Orbán Viktorhoz írt levelében a magyar államtól kért anyagi segítséget, az ügyben később valószínűleg felmerülő állami felelősségre és helytállásra is hivatkozva.

Az ügyben felmerült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felelőssége is, mivel a sorozatos ellenőrzések és a gyanút keltő körülmények ellenére egyik hivatal sem fedezte fel a csalások sorozatát.

A Quaestor-ügyben indított büntetőeljárás még mindig tart, egyelőre megjósolni sem lehet, mikor ér véget. A főügyész közleménye szerint az eddig beidézett szakértők egyike sem tudott használható választ adni az ügyhöz kapcsolódó fajsúlyos pénzügyi és tőkepiaci kérdésekben.

Windisch László ÁSZ-elnöki kinevezéséről és a Quaestor-ügyhöz kapcsolódó etikai kérdésekről, illetve szakmai hiányosságokról kérdeztük Magyar Györgyöt, az ügyben károsultak jogi képviselőjét, és Varju Lászlót, a DK alelnökét.

 
Magyar György (Facebook)
 
 

Magyar György azzal kezdte: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, és ezt alkalmazhatjuk a jelenlegi szituációra is. Ugyanis tényleg nagy vihart kavart a 2010-es évek közepén, hogy a Quaestor és egyéb cégek olyan fiktív tevékenységet folytattak, mint egy pilótajáték, amely mögött nem volt fedezet, és rengeteg ember lett károsult. Akkor Windisch László volt az MNB felügyeleti alelnöke, tehát minden, ellenőrzéssel kapcsolatos felelősség nála csapódik le. Óriási jelentősége van annak, hogy a felügyeleti jogkör gyakorlója mennyire megbízható, mennyire tisztességes, mennyire lehet rábízni hatalmas közpénzeket.

„Ha kecskére bízunk káposztát, nem járunk jól”, de a Fidesz és a NER működtetésében sokkal fontosabb a lojalitás, mint a szakértelem. Lehet, hogy most érkezik el a szervilis magatartás gyümölcse, amikor Windisch Lászlót „tízéves tevékenysége elfelejtésével” olyan munkakörbe helyezik, ahol őrületes feladat vár rá és nagyon nagy tisztesség kell. Csak a kétségeit tudja kifejezni – anélkül, hogy bármi adat állna rendelkezésére – azzal kapcsolatban, hogy ő elfogulatlan és tisztességes lesz-e. Nem jó, ha az ÁSZ, mint állami pénzek, társadalmi szervezetek, civil szervezetek pénzügyi ellenőre olyan személy felelősségére van bízva, akinek korábbi tevékenysége igen sok kivetnivalót hagy maga után.

Nagyon nagy baj volt a fiktív kötvényekkel kapcsolatban – mondta, hozzátéve: nem véletlen, hogy komoly állami, minisztériumi pénzek kerültek be ebbe a rendszerbe, majd a csőd bejelentése előtt azokat visszakapták a befektetők, de nem kapta vissza 1600 ember, aki jóhiszeműen ott helyezte el a pénzét vagy váltott kötvényt. Ebből 30 milliárd forintnyi kár keletkezett és nem véletlen, hogy pert kellett indítaniuk.  

Az ellenőr, a felügyelő felelőssége mindenképpen felmerül, de azt nem állítja Magyar György, nem nyilatkozhat arról, hogy volt-e tevőleges szerepe vagy gondatlan magatartása Windischnek; hiszen jogászember csak bizonyítékok alapján foglaljon állást, vagy akkor, ha a bíróság megállapítja valaki bűnösségét. Mert lehet, hogy valaki rosszul végzi a munkáját, de nem biztos, hogy ebből meg lehet állapítani törvénysértést. Erről tehát nem tudunk, de az ügy megítélésére szerint aggályosnak tűnik, nagyon súlyos mulasztás terheli az MNB-t és személyesen a volt felügyeleti vezetőt is, de ennek a megállapítására Magyar György, mint mondta, nincs feljogosítva.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Varju László (fotó: MTI/Soós Lajos)
 
 

Varju Lászlót, a DK alelnöke szerint Windisch jelölése „önmagában is bizonyítja a kormány részvételét és közreműködését a Quaestor csoport által elkövetett csalásokban és azok eltussolásában”. Hozzátette, az ÁSZ eddig is furkósbotként működött a Fidesz kezében, és a pártállam része. Lényegtelen, hogy hívják az ÁSZ elnökét, ott biztosan Orbán Viktor akaratát hajtják végre. Úgy fogalmazott: a Fidesz olyan személyt jelöl, akinek a hírek szerint „köze lehet olyan pénzügyi visszaélésekhez, mint a Quaestor-károsultak ügye”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2022. június 30., csütörtök 18:30
Riporter: Bodnár Barna