„Köszönjük,
A lényeg

Az EU-s pénzekért jöhet az OLAF

3/10/2022 07:13

Hétfőtő szerdáig tart a parlament eheti ülése, amelyen ma több olyan törvényt terveznek megvitatni és megszavazni, amik az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükségesek.

A napirend előtti felszólalások és a napirend elfogadása után a képviselők egy teljesen új, a büntetőeljárási szabályozásban eddig ismeretlen eljárás bevezetéséről tárgyalnak a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

Módosítják a jogalkotási törvényt, mert a kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsájtja. Egy másik törvényjavaslat lehetővé teszi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, írja az MTI.

Az uniós kondicionalitási eljárás lezárása érdekében a kormány az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslattal létrehozza az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot.

Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti "a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez" kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét. A jövőben a kormány rendeletben határozza meg az iratok másolásáért, kézbesítéséért elkérhető maximális összeget.