„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit és más kormánytagok is milliókat kapnak a "közalapítványoktól"

26/09/2022 07:55

A Varga Judit igazságügyi miniszter által vezetett alapítvány bár egy fél éve még válaszra sem méltatta a 24.hu-t, a lap szerint most az EU-s pénzek érdekében "15 napon belül hiánytalanul eleget tett" a lap adatigénylésének, amiben a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány elárulta, hogy a kuratóriumi tagokat mekkora havi díjazás illeti meg.

A lap szerint Varga Judit a nyár óta felveszi a pénzt, és az 1,4 millió forintos havi juttatásból eddig 2,8 millió forintot fizettek ki neki. A kuratóriumi tagok 1,2 millió forintot kapnak a munkájukért, így "Veres Pál, Miskolc polgármestere is, aki egyedüli ellenzéki politikusként került be a harmincnégy vagyonkezelő alapítvány egyikének kuratóriumába" - írja a lap. Veres Pálnak 2,4 millió forintot utaltak át. A többi három tag 20 millió forint fölötti összeget vett már fel: Fükő László és Kovács Erika 26,6 millió forintot, Marie-Theres Thiell, az Elmü-Émász igazgatóságának elnöke pedig 21,6 millió forintot kapott az utóbbi a költségtérítésen felül.

Varga Mihály is felveszi a kuratóriumi elnöki tiszteletdíjat a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványtól, hogy mennyit, azt titkolják, Csepreghy Nándor építésügyi miniszterhelyettes viszont elárulta, hogy nettó kétmillió forintot vesz fel a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványtól.

Ezek azok az "közalapítványok", amikbe a Fidesz-kormány nagy részben a saját embereit küldte, és ami miatt az EU felszólította, hogy változtasson ezen gyakorlaton. Ezért a változtatásért Varga Judit felel.