„Klubrádió
A lényeg

Csak tavaly 648 milliárd forintnyi állami vagyont adtak át ingyenesen

15/07/2022 15:07

| Szerző: Klubrádió

648 milliárd forintnyi állami vagyont adott át ingyenesen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 2021-ben, számolta ki a K-Monitor az állami szervezet tavalyi beszámolója alapján.

Ezt az összeget nagyrészt az úgynevezett közérdekű alapítványoknak adott ingyenes vagyonjuttatások teszik ki. Tavaly áprilisban összesen 12 egyetem került alapítványi vagy egyházi fenntartásba, de ezen kívül az állam értékes ingatlanokat és részvénycsomagokat is átadott. A kiszórt vagyont térképen is ábrázolta az oknyomozó portál.

A K-Monitor emlékeztetett, hogy a közvagyon kiszervezése nem most kezdődött: 2020-ban 150 milliárd, előtte 50 milliárd, azelőtt 10 milliárd összeg körüli volt.

Merényi M. Miklós, a K-Monitor munkatársa csaknem egy éve beszélt arról a Klubrádióban, hogy leltárt készítenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak adott vagyontárgyakról. A többi között elmondta: az erről szóló törvény mellékletében sokszor csak helyrajzi számokat szerepeltettek, a képviselők így nem is tudták, miről szavaznak.