„Klubrádió
Reggeli gyors

Helyrajzi számok mögé bújtatták az alapítványoknak juttatott vagyon értékét

20/07/2021 11:17

| Szerző: Klubrádió

Merényi M. Miklós, a K Monitor munkatársa arról a leltárról beszélt a Reggeli gyorsban, amit a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak kiszervezett vagyonról készítenek.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokat tavasszal hozta létre a kormány. A K Monitor ezzel párhuzamosan kezdett hozzá az alapítványoknak adott vagyontárgyakról szóló listához. "Könyvtárszerű gyűjtést" eddig is csináltak, de "nagyon nagy az érdeklődés és a rádöbbenés ezekkel az anyagokkal kapcsolatban" – mondta Merényi M. Miklós.

2021. július 20. Reggeli gyors - részlet 21.07.20. Merényi M. Miklós
05:17
00:00

A munkának még nincs vége, folyamatosan dolgozzák fel a vagyonelemeket, hiszen a törvény mellékletében sokszor csak helyrajzi számokat szerepeltettek, a képviselők így nem is tudták, miről szavaznak, ezért ezeket az elemeket azonosítani kell, hogy teljes körű legyen a gyűjtés.

A K Monitor megpróbálja felbecsülni a vagyont, mivel annak nagy részéről nem is tudják, hogy mekkora értéket képvisel. Ezt a vagyonkezelőtől kell megszerezni, amitől egyelőre ígéretet kaptak, és várnak. Ha nem teljesítenek, akkor perelni fognak, mondta. "Sok esetben nem igazán látszik a közérdekű tevékenység és a vagyonjuttatás között a kapcsolat. Érdekes, hogy az agráregyetem mit kezd egy barokk kastéllyal, ami jó állapotban van, de további felújításokra van szükség. Ehhez a pénzt hogyan gazdálkodja ki az egyetem? Az egyetemi alapfeladatokból vesz el forrásokat? - kérdezte Merényi.

Egyelőre nem látszik, hogyan lesznek ezek az egyetemek fenntartva, mondta. Csak a Mathias Corvinus Collegium és a Corvinus egyetemet fenntartó alapítvány kapott részvénycsomagot, alapvetően a magánnyugdíjpénztárak államosításából befolyó bevételekből vásárolt Mol és Richter részvényeket, amikből számíthatnak bevételre. Máshol csak ígéret van a kormány részéről, hogy majd amikor a költségvetést a pénzügyminisztérium összeállítja, akkor ezeket az alapítványokat előre kell venni a sorban. Azt viszont nem látja Merényi, hogy mi lesz, ha olyan kormány lesz, ami ezt a támogatást csak rossz szájízzel tudja megadni.