„Klubrádió
Reggeli gyors

EU-s pénzek: Magyarországon beindult a törvénygyár

21/09/2022 12:42

| Szerző: Klubrádió

"Az Európai Bizottságban erős a politikai megegyezésre való szándék, vélhetően el is fogadják a magyar kormány teljesítéseit" – mondta a reggeli gyorsban Hegedűs Dániel, külpolitikai szakértő, a German Marshall Fund elemzője.

2022. szeptember 21. Reggeli gyors - részlet 2022.09.21. Hegedűs Dániel
06:04
00:00
Pénzügyőrök segíthetnék az unió csalás elleni hivatalának embereit a helyszíni vizsgálatoknál és a közalapítványok döntéshozóira is komoly összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznának – ezeket tartalmazza az első törvénymódosító javaslatcsomag, amelyet a kormány az unióval való megegyezés érdekében nyújtott be. Ahhoz ugyanis, hogy megérkezzenek az uniós források, a kormánynak vállalásokat kell tennie, a korábbi ígéretek szerint ezeket törvények formájában teszi meg írja a Magyar hang.

"Az Európai Bizottság november 19-ei határideje adja magát a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet eljárásából arra, hogy a magyar jogalkotás mindazokat a feltételeket teljesítse, amiket az EB megfogalmazott számára a június óta folyó tárgyalások során. Itt a pudingnak nem az evés lesz a próbája, hanem az asztalra kerülés. Nem az a meghatározó probléma, hogy a Parlament gyorsított jogalkotási eljárásban fogadja el törvényeket, hanem hogy olyan politikusok hoznak személyi döntéseket, akikre az elmúlt 12 év során rájuk vetült a gyanú árnyéka" – mondta Hegedűs Dániel.

A külpolitikai szakértő szerint ezek az összefüggések kérdőjelessé teszik azt, hogy valóban hatékony korrupcióellenes intézkedéseket várhatunk-e. Elmondta, hogy szerinte az Európai Bizottság részéről bátor lépés volt a Magyarországgal szembeni szankciók meghozatala, de az is látszik, hogy a politikai megegyezésre való szándék is erős az EB-ben, és vélhetően elfogadják a magyar kormány teljesítéseit, de ha nem, még akkor is kérdőjeles, hogy az olasz választások után az Európai Tanácsban képviselt tagállamok minősített többséggel rábólintanak-e a magyar szankciókra.

"Valószínűleg megvoltak a keretpontok a bizottság részéről, és ezeket próbálta a magyar kormány különböző vállalások útján teljesíteni. Ezeknek egy része nagyon formai kérdés, és korrupcióellenes szervezetek fel is hívták a figyelmet, hogy ezeknek a szabályoknak jelentős része a magyar realitások között viszonylag gyorsan kijátszható. Az egyetlen tényleges garancia az lehetett volna – ami továbbra is irreális –, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez – mondta a Reggeli gyorsban Hegedűs Dániel, külpolitikai szakértő, a German Marshall Fund elemzője.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/ Interjú Hegedűs Dániellel
2022. szeptember 21., szerda 08:33
Műsorvezető: Para-Kovács Imre