„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs: Az oroszok nem akarnak Orbánnak nagyon ártani

30/03/2022 12:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Magyarországra érkeztek volna a Visegrádi Együttműködés, azaz a V4-ek honvédelmi miniszterei, de egymás után lemondták a részvételt, végül a magyar kormány kénytelen volt törölni az eseményt. Hegedűs Dániel külpolitikai elemző szerint Oroszország a nyilvánosságban nem, de amúgy megkülönbözteti a magyar kormány álláspontját a többi EU-s országétól, ahogy Orbánnak az az érdeke.

2022. március 30. Reggeli gyors - részlet 22.03.30. Hegedűs Dániel
06:39
00:00

Egyértelmű üzenetnek nevezte Hegedűs Dániel a Reggeli gyorsban a V4-es országok védelmi minisztereinek távolmaradását a Magyarországra tervezett eseményről, ami az orosz-ukrán-helyzettel foglalkozott volna. A V4-ek így fejezték ki a frusztrációjukat a magyar kormány ukrajnapolitikájával kapcsolatban, mondta.

Mindegy, hogy milyen volt a kapcsolat, de jelenleg a háború határozza meg a térségünk politikai napirendjét, és amíg a magyar kormány nem változtat a Oroszországgal kapcsolatos politikáján, addig a közvetlen szomszédai számára "Magyarország sokat veszít abból, amit együttműködési partnerként jelentett számukra". Hegedűs szerint ráadásul ez a fagyos hangulat középtávon is megmaradhat.

Átadták a ZalaZONE Járműipari Tesztpályát
 
V1 (A kép illusztráció)
 
Zalaegerszeg, 2022. március 26. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Persze a V4-ek csalódottak, de kevésbé meglepettek, főleg Varsó, mondta Hegedűs, aki szerint a változást az hozta, hogy megváltozott a súlya az oroszpolitikának, és ez nem is fog rövid időn belül megváltozni. Hiszen akár sikerül a következő hónapokban politikai megoldást találni az orosz agresszióra, akár az oroszok győznének, ez nem változtatna azon a fenyegetettségérzésen, amit a régió országaiban van, hiszen kiderült: Oroszország egyértelmű biztonsági fenyegetést jelent, miközben ebből a kontextusból is erősen kilógna Orbán Viktornak az a mindennapokhoz visszatérni kívánó vélelmezhető politikája, hogy újra nyitna az oroszok felé, újra barátkozna velük, ezért a háború rövid lezárása nem fog ezen változtatni.

Hegedűs szerint az a baj, hogy a magyar kormány kettős stratégiát folytat: az EU és a NATO szintjén minden közös álláspontot támogat, nem blokkol semmit, aminek persze megvannak a határai, például a kormány vélhetően nem támogatná az orosz energiahordozókkal kapcsolatos szankciókat. "Meglepően konstruktív volt a magyar kormány" - mondta, ugyanakkor a másik oldalról a magyar kormány "nem csinál semmit". Szerinte a humanitárius segélyt érdemben nem járul hozzá az ukránok háborújának a sikerességéhez: a régióban Magyarország az egyetlen, ami semmilyen katonai segítséget nem nyújt Ukrajnának, nemcsak halálos fegyvereket nem szállít, de golyóálló mellényt, sisakot sem, és Hegedűs szerint az egész egy olyan hamis narratívába van beágyazva, hogy ha ilyen segélyt nyújtanánk, az célponttá teheti az országot, és ezáltal biztonsági fenyegetést jelentene. Ezt a gondolatot egyik ország sem osztja a régióban, sőt minimálisan vállalják is a rizikót, hiszen tudják, hogy az sokkal nagyobb biztonsági fenyegetés, ha Ukrajna ezt a háborút elveszíti.

Számos elemző szerint Magyarország mindezek ellenére nem kapott kedvező elbírálást az oroszok részéről, hiszen az Európai Unió tagjaként rajta van az oroszokkal ellenséges országok listáján. Hegedűs azonban ezzel nem ért egyet, és azt mondta, hogy az orosz külpolitika nyilvánvalóan különbséget tud tenni egyes országok hozzáállása mögött, és a magyar kormány jó pontokat szerzett náluk azzal, hogy nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának, továbbá hogy a közmédiában az oroszbarát diskurzus dominál. Ezeket Hegedűs szerint Moszkvában messzmenően értékelik. Azzal ugyanakkor, ha kiemelnék Magyarország pozitív szerepét, és egyedüli EU-s országként nem lennénk rajta az ellenséges országok listáján, azzal az oroszok nagyon sokat tudnának nagyon tudnának ártani Orbán Viktornak. "Teljesen érthető, hogy miért nincs a nyilvánosságban erről distinkció, holott például az energiahordozókkal kapcsolatos rubelelszámolással kapcsolatban kiderült, létezik a megkülönböztetés, hiszen Magyarországnak nem biztos, hogy rubelben kellene fizetnie.