„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs Dániel: Orbán azt hiszi, bárhova is lép az EU, ő fog nyerni

10/05/2022 12:28

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Milyen sakkjátszmának vagyunk a szemtanúi, amikor Ursula von der Leyen Budapestre jön, ahol kiderül, a magyar kormány vétózni akarja a 6. orosz szankciós csomagot? Tényleg győztes pozícióban van Orbán Viktor, és bárhova is lép a Bizottság, a magyar kormányfő csak jól jöhet ki belőle, vagy Brüsszel inkább rátolja a kelet-európai régióra, ahol Orbán nagyon sok szövetségest veszített el, hogy döntsenek, mit szeretnének az orosz olajjal? Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője a politikai zsarolásról beszélt. 

2022. május 10. Reggeli gyors - részlet 22.05.10. Hegedűs Dániel
09:45
00:00

Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hétfőn villámlátogatáson Budapesten járt az orosz olajembargó elfogadásával kapcsolatban, és bár ő úgy nyilatkozott, hogy "bár vannak még problémák, de dolgozunk a megoldáson", a nemzetközi sajtó szerint azonban a valóság az, hogy nem jutottak előre az orosz olajembergóval kapcsolatban.

Az Európai Unió jövőjével foglalkozó konferencia
 
Az Európai Unió jövőjével foglalkozó konferencia
 
Strasbourg, 2022. május 9. Antonio Costa portugál miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (b-j) az Európai Unió jövőjével foglalkozó konferencia záróeseményén az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2022. május 9-én. MTI/EPA/Ronald Wittek
Fotó: Ronald Wittek
 

 

"Készpénznek vehetjük, hogy Ursula von der Leyen üres kézzel távozott Budapestről" - jelentette ki Hegedűs Dániel politikai elemző a Reggeli gyorsban. Szerinte az egyetlen eredmény, amit Ursula von der Leyen fel tudott mutatni, hogy már jobban érti Budapest álláspontját, és ez felveti a lehetőségét a későbbi megoldásnak, de szerinte "túl azon, hogy lesz egy videókonferencia a régió országai között, hogyan lehetne kőolaj területen együttműködni egymással, a szlovák és magyar problémákat kezelni, nincs eredmény, ami kiutat mutat a patthelyzetből".

Az állandó képviseletek vezetői szerdán újra összeülnek a 6. orosz embargós csomaggal kapcsolatban, és Hegedűs szerint "meg kell hozniuk egy nagyon szenzitív és kínos döntést:

  • lekerül a napirendről a hatodik szankciócsomag
  • vagy egy erőteljesen felvizezett változatot fogadnak el, ami nem tartalmazza a kőolaj szankcióját
  • vagy a Külügyek Tanácsában szavazásra bocsátja, felvállalva azt a rizikót, hogy esetleg Magyarország hivatalosan is megvétózza a szankciós döntést

Hegedűs szerint még korábban, a gázzal és az olajjal kapcsolatban felmerült annak a lehetősége, hogy azok az országok, amelyek "úttörő szerepet szeretnének játszani a szankciókkal, maguk csökkenthetik az orosz energiaimportot, vagy akár fel is függeszthetik Oroszországból a nyersanyagok importját". Ezzel Hegedűs szerint az a probléma, hogy az EU egy egységes piac, ezért ahhoz, hogy az országonkénti külön szankciók hatékonyan tudjanak működni, egy olyan mechanizmusra lenne szükség, hogy például az orosz piacról importált magyar olajat aztán ne lehessen a belső piacon értékesíteni, ami azt jelentené, hogy bizonyos szektorális termékekre Magyarországot kizárnák az Európai Unió belső piacáról. Ez Hegedűs szerint nem működőképes a magyar hozzájárulás nélkül, és nem is biztos, hogy működőképes az EU jogrendjén belül.

Külön, egyes országonként csökkenteni az importot, az nem jelentene olyan átfogó blokádot az orosz termékek ellen, amit a 6. szankciós csomag jelent.

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
Budapest, 2022. május 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

A szankció elutasításának okait elemezve Hegedűs azt mondta, jelentős a különbség a szlovák és a magyar álláspont között: Szlovákiban ez a kérdés kizárólag energiapolitikai természetű, Magyarországon azonban a sor folytatódik, mivel a kormány igyekszik egy minél pozitívabb kapcsolatot is fenntartani Oroszországgal, és ezáltal akadályozza a hatékony fellépést ellenük. Ez a zsaroló szituáció Hegedűst a 2020-as EU-s költségvetéssel kapcsolatos vétófenyegetésre emlékezteti, mivel most a magyar kormány hozzá szeretne jutni a helyreállítási alap pénzekhez, és hogy az Európai Bizottság álljon le a jogállamisági mechanizmussal. "Ez egy zsarolási potenciál, ami kihasználhat a céljai elérése érdekében" - mondta.

Szerinte Orbán azt feltételezi, hogy bármilyen irányba is mozdul el az EU-s politika, az neki jó. Akkor is ha nem lesz importtilalom, és akkor is nyer, ha a helyreállítási pénzeket megkapja a kormány. Amíg az EU nem lép fel elkötelezett módon a magyar kormány zsarolásával szemben, addig nyertese lesz Orbán, mondta az elemző.

Szerinte ugyanakkor "vannak finom jelek, hogy egy picit más lesz ezúttal az EU hozzáállása". Egyrészt Orbán "végtelen sok szövetségét elidegenítette" mostanában, így amikor von der Leyen a régiós országoknak átadja videókonferenciás megbeszélésre a kérdést, akkor a motivációja lehet az is, hogy lehetővé tegye a lengyel-magyar-konfliktus tovább eszkalálódását, és azt is, hogy Magyarországgal szemben többség alakuljon ki a Tanácsban a 7. cikk eljárásánál.