„Klubrádió
A lényeg

Bevezeti az olajembargót az EU Oroszországgal szemben

4/05/2022 14:08

| Szerző: Klubrádió

A tervek szerint fél éven belül leállítják az orosz kőolajbeszállítást, sajtóinformációk szerint Magyarország és Szlovákia a meglévő szerződések alapján 2023 végéig továbbra is vásárolhat orosz nyersolajat, azonban ezt követően rájuk is érvényessé válik a tejes körű EU-s olajembargó. A csomag a tagállamok jóváhagyására vár.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök az Európai Parlament mai ülésén ismertette az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedésekre tett javaslatot, mely tartalmazza az orosz olajembargót is. A kiszivárgott információk szerint egyes országok – köztük Magyarország – átmeneti könnyítésre számíthatnak.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU fél éven belül rendeljen el embargót erre a szektorra, ideértve minden orosz tengeri és csővezetékes olajimportot.

Sajtóinformációk szerint Magyarország és Szlovákia a meglévő szerződések alapján 2023 végéig továbbra is vásárolhat orosz nyersolajat, azonban ezt követően rájuk is érvényessé válik a tejes körű EU-s olajembargó.

Az EUrologusnak azt mondta az Európai Bizottság szóvivője, hogy elfogadható Magyarország és Szlovákia többiekétől eltérő, nehezebb helyzete.

Elfogadjuk, hogy Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel. Most a Tanács feladata, hogy megvitassa ezt a kérdést

– nyilatkozta Eric Mamer, aki arra utalt, hogy a tagállamok joga dönteni az esetleges egyéni kérelmekről, szempontokról.

2022. május 04. A lényeg - 22.05.04. Arató László
01:31
00:00

Arató László részeletesen is elmondta a hatodik, Oroszországgal szemben bevezetett szankciós csomag tartalmát, amely egyebek mellett a Sberbank kitiltását a nemzetközi banki átutalási rendszerből.