„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs: A Fidesz széttrollkodja az EU-s szerződések módosítását

20/07/2022 13:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha sikerül is elindítani az Európai Unió alapvető szerződéseinek módosításához szükséges eljárást, mivel a módosításhoz az összes tagállam konszenzusa kell, Magyarország ellentétes álláspontjával meggátolja a többi tagállam célját. Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő szerint az együttműködésre törekvő államok csak úgy érhetnek célt, ha megkerülik valamilyen módon a változtatásokat blokkoló Magyarországot és Lengyelországot.

2022. július 20. Reggeli gyors - részlet 22.07.20. Hegedűs Dániel
09:22
00:00

A magyar kormány elfogadta azt az országgyűlési határozatot, amely a kormánypárti európai víziót határozza meg. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Kövér László házelnök, Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes, Simicskó István KDNP-frakcióvezető és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető jegyzi azt az azóta elfogadott határozati javaslatot, amelyben azt javasolják többek közt, hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. Ehelyett azt tanácsolják, hogy a közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket. 

A Telex összesítése szerint 

  • feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk;
  • vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek az uniós jogalkotásban;
  • bevezetnék a közös hadsereget;
  • korlátoznák a közös intézmények jogköreit;
  • elítélik az Oroszország elleni szankciókat;
  • támogatnák a nyugat-balkáni országok közeledését az EU-hoz;
  • és megtiltanák az EU-nak, hogy hitelt vegyen fel.

Utóbbi ponthoz hozzátartozik, hogy az EU eddig közösen felvett hiteléből a korrupciós kockázatok miatt Magyarország egyedüliként nem kap pénzt.

"Nem érzek hatalmas ellentmondást" – mondta Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő a Reggeli gyorsban. A German Marshall Fund (GMF) elemzője megjegyezte, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia keretén belül alakulóban van egy – a szerződések által feltételként előírt – egyszerű többség a tagállamok közt arra, hogy megnyissák az Európai Unió működését szabályozó két alapvető szerződés módosításáról szóló eljárást.

Az uniós tervek közt szerepel az Európai Parlament jogkörének kiterjesztése és a tagállamok vétójogának korlátozása is az Európai Tanácsban.

A Szerződések
Az Európai Unióról szóló szerződés, és az arra hivatkozó az Európai Unió működéséről szóló szerződés egységes szerkezetbe foglalt változata.

A magyar kormány ugyan nem zárkózott el a Szerződések módosításához szükséges eljárást, de homlokegyenest ellentétes álláspontra helyezkedik a tagállamok többségének céljaihoz képest. Hegedűs kitért arra is, ahhoz, hogy valóban módosítsák ezeket a szerződéseket az összes tagállam konszenzusára szükség van. "Ami azt jelenti, hogy ebben az esetben  sem a magyar álláspont, sem a többi tagállam célja, az integráció mélyítése a magyar vétó miatt nem teljesülhet" – foglalta össze a helyzetet. Ilyen értelemben a szakértő a magyar álláspontot nem tartja többnek "politikai trollkodásnál".

Összességében úgy ítéli meg, hogy amíg az Európai Unióban vannak nem demokratikus országok, mint Magyarország és Lengyelország, addig nagyon nehéz lesz teljes kompromisszumokat elérni. Ez azt jelenti, hogy az EU csak akkor lesz képes választ adni a jelen problémáira, ha módszert talál arra, hogy ezeknek az országoknak ne legyen hatalma blokkolni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2022.07.20., szerda 7:12
Riporter: Para-Kovács Imre