„Klubrádió
A lényeg

Kövér László a progresszióról: Ezek sátánisták

5/07/2022 21:25

| Szerző: Klubrádió

"Meggyőződésem: ami ma a világban progressziónak becézi magát, nem egy ideológiai mozgalom vagy politikai oldal. Ezek sátánisták" – mondta Kövér László a Mandinernek. A fideszes házelnök arra a kérdésre, hogy a Fidesz addig nyer-e, amíg Gyurcsány Ferenc marad a politikában, azt válaszolta: "Isten éltesse Gyurcsány Ferencet (...) az ellenzék vezéreként".

Hosszú interjút közölt Kövér Lászlóval a Mandiner, szóba került a gyerekkori pályaképe (rajzfilmrajzoló akart lenni, talán Foxi Maxi miatt), a futball (Vasas-szurkoló, a válogatottból Ádám Martint és Schäfer Andrást emelte ki), valamint a Fidesz alapítása (övé az 1-es számú párttagkönyv).

A riporter felvetette, hogy korábban úgy fogalmazott: „Ma sem gondolom természetesen, hogy Soros György maga a patás ördög. Nem, ő csak az egyik küldötte a sok közül.” Erre úgy reagált: nem változott a véleménye, csak mélyebbé vált a meggyőződése. „Ami ma a világban „progressziónak” becézi magát, nem egy ideológiai mozgalom vagy politikai oldal. Ezek sátánisták. Minden, ami a világban valaha gonosz volt, történelmi koronként újabb és újabb formát öltve visszatér: most éppen általuk”.

Arra a véleményre, hogy a Fidesz addig fog nyerni, amíg Gyurcsány Ferenc vissza nem vonul a politikától, úgy reagált, hogy „Isten éltesse Gyurcsány Ferencet erőben, jó egészségben, hosszú-hosszú ciklusokon át, az ellenzék vezéreként”.

Elmondta, meglepte a negyedik fideszes kétharmad, mert „most is a visszafogottságot képviselte”. Szerinte Kádár János hazaáruló volt, és az országnak a legnagyobb kárt a magyar történelmi személyiségek közül Károlyi Mihály okozta. Szent Istvánt, II. Rákóczi Ferencet és Bethlen Gábort emelte ki a pozitív oldalon. Utóbbiról azt mondta: „Bethlen Gáborral leülnék egy-két este borozgatni, és hallgatni a tanácsait arról, hogy miként lehet nemcsak talpon maradni, de országot építeni az innen-onnan fenekedő sok pogány közt”.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)