„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gábor György: Kövér László mentális állapota a valós probléma, nem a sátánisták

6/07/2022 19:07

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az Országgyűlés elnökének sátánistázása régi gyűlöletbeszéd-hagyományba illeszkedik – mondta Gábor György vallásfilozófus a Megbeszéljük című műsorban.

2022. július 06. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Gábor György - 2022.07.06.
09:24
00:00

Amikor az egyik legfőbb közjogi méltóság sátánistának bélyegzi az ellenfeleit, egyrészt aljas módon illeszkedik egy, a történelmen átívelő gyűlöletbeszéd-hagyományba, másrészt abba a dehumanizáló beszédmódba, amit Kövértől már megszokhattunk – fejtette ki Gábor György egyetemi tanár és vallásfilozófus annak kapcsán, hogy Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke a Mandinernek adott interjújában azt mondta, a "progresszió" nem egy ideológiai mozgalom, hanem sátánizmus.

Az ellenfél sátánistának bélyegzése az őskeresztényekig vezethető vissza, mivel ők gondolták a zsidókat a sátán gyermekeinek. Majd a történelem során vissza-visszatérő gyűlöletvád volt az inkvizíció, a reformáció során, sőt napjainkban is az. A jelenlegi orosz ortodox egyház narratívája szerint a nyugati világ  a Sátán uralma alatt áll, önmagára pedig a harmadik Rómaként gondol, akinek az a feladata, hogy a krisztusi útra térítse vissza az eltévelyedetteket.

A valódi sátánisták mára már csak rejtőzködve, kis szektákban működnek. Gyakran csatolnak hozzájuk bestiális bűncselekményeket, de legtöbbször kiderül, hogy nem általuk szervezett akcióról volt szó.

"Meggyőződésem: ami ma a világban progressziónak becézi magát, nem egy ideológiai mozgalom vagy politikai oldal. Ezek sátánisták" – mondta Kövér László. Gábor György szerint a házelnök gyűlöletbeszéde a legsötétebb történelmi időket idézi, és ebben az esetben a fideszes politikus mentális állapota jelenti a valós problémát, nem a sátánisták.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/ interjú Gábor Györggyel
2022. július 06. szerda 16:50
Riporter: Bolgár György