„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tovább a főispáni úton: méltóságos Kövér László és a méltóságos tanárok

1/07/2022 23:51

| Szerző: Klubrádió

Az Ötösben a kormány múlt heti, főispános törvényjavaslata nyomán Wessely Anna művészettörténész, szociológus segítségével tekintettük át, hogy a királyi Magyarországon és a két világháború között milyen megszólítások voltak (fenséges, főméltóságú és társaik), kiknek jártak ezek, és hogy kellene szólítani a mai politikai vezetőket. Kiderült, hogy Kövér László ugyanúgy méltóságos lenne, mint egy egyetemi tanár, vagy éppen Karácsony Gergely főpolgármester.

2022. június 28. Ötös - Bódy Gergővel (2022. június 28., kedd 10:05) / részlet, Wessely Anna
10:38
00:00

Múlt kedden nyújtotta be a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amely nemcsak arról rendelkezik, hogy államosítanak több kiemelt budapesti közterületet, hanem egy, a 2023-as büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz: újjá akarják éleszteni a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjét jelölte.

Wessely Anna fölülről haladva sorolta a társadalmi hierarchia szerint járó megszólításokat: az első helyen Őszentsége, a pápa áll, őt követi Őfelsége, a király és a királynő. Fenséges a királyi család többi tagja. A bíborosoknak az Őeminenciája vagy az Eminenciás uram megszólítás dukált. Horthy Miklóst kormányzóként, illetve a hercegprímást és a hercegi rangot viselőket Főméltóságúnak kellett szólítani. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: ez nem illetné meg Orbán Viktort, mert „egyelőre még nem kormányzó”. Nagyméltóságú lehetett miniszter, külföldi rendkívüli követ, a felsőház és az állami számvevőszék elnöke, valamint altábornagytól felfelé bárki a katonaságnál.

 
Erdődy János főispán/fotó: Wikipedia
 
 

Kövér László, mint a képviselőház elnöke méltóságosnak számítana, akárcsak Budapest székesfőváros főpolgármestere, a Kúria elnöke, valamint a főiskolai vagy egyetemi tanárok – és velük együtt a grófok, bárók is. Alattuk vannak a korabeli elnevezések szerint a nagyságos urak, akik lehettek például országgyűlési képviselők, ítélőtáblai bírák. A katolikus papokat főtisztelendőnek vagy tisztelendőnek, míg a segédlelkészt tiszteletesnek kellett nevezni. Minden más értelmiségi foglakozású a kegyelmes megszólítást kapta. A kétkezi foglalkozású, önállóan munkát végző iparos vagy mesterember pedig tekintetes úrnak számított. A vitézi rend tagjai voltak nemzetesek, és adott esetben lehettek akár egyszerre méltóságosak is.

Egy-két példát is említett Wessely Anna: ha a tekintetes úr szól a kocsmároshoz vagy valamelyik parasztjához, neki azt mondja, hogy 'kend'. Jelenlegi kontextusban is „van a vezérigazgató úr és van a Gizike”, de ez így volt az úri világban is, tette hozzá: amíg valaki nincs férjnél, addig a keresztnevén szólítják az urak, amikor férjnél van, akkor pedig a férje rangja szerint.

Mindennapi életünkben a kegyelmes, a tekintetes, és a nagyságos uram hangzana el a legtöbbet, de méltóságos is akadna, hiszen ott vannak a felsőoktatásban dolgozó tanárok. Bár elképzelhető, hogy ezt 2022-ben kicsit korrigálni kellene, mert Kövér László nem biztos, hogy szeretne ugyanazon a megszólításon osztozni a tanárokkal vagy éppen Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

A beszélgetést, amelyben egy Esterházy- és egy Jókai-idézet is elhangzott, a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ötös
2022 június 28., kedd 10.05
Műsorvezető: Bódy Gergő