„Klubrádió
Klubdélelőtt

Abigél titkai, csellistából lett agykutató és generációk együttélése a Klubdélelőttben

27/01/2024 07:49

| Szerző: Klubrádió

Steigervald Krisztián közgazdász, generációkutató; Piros Ildikó Kossuth-díjas színművésznő; L. Ritók Nóra pedagógus; dr. Márton Krisztina fogorvos, egyetemi tanár; Madarász Tamás agykutató és Prof. Dr. Daróczy Judit bőrgyógyász voltak a Klubdélelőtt vendégei.

2024. január 27. Klubdélelőtt (2024. január 27., szombat 09:00)
158:48
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00 Generációk együttélése, harca, egymás megértése... Vajon megy, menni fog? Az életkor évről évre kitolódik, egyre hosszabb életűek leszünk, ennek következménye, hogy ma már hat generáció él együtt, hat generációnak kell, vagy kellene megértenie egymást. Steigervald Krisztián közgazdász, generációkutató segít eligazodni a különböző generációk világában, és megértetni a köztük lévő kommunikációs különbségeket.

9.30 Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari- díjas színésznő életét végigkíséri, hogy Zsuzsanna testvér szerepét játszotta a Szabó Magda művéből készült Abigél című filmben, negyven éve nem múlhat el úgy karácsony, hogy a televíziók ne vetítenék. A művésznő hónapokon át dolgozott, hogy Abigél titkai címmel létrehozzon egy önálló estet, amivel járja az országot, de valójában ezek a titkok Szabó Magda és Piros Ildikó titkai. 

 
Piros Ildikó színművésznő, kép: Urbán Tamás/Fortepan
 

10.00 L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, szakmai vezetője 1999 óta küzd a gyermekszegénység, a mélyszegénység ellen. Áldozatos munkáját számos díjjal ismerték  el, legutóbb 2023-ban Hazám- díjat, és a tragikus hirtelenséggel elhunyt cserdi polgármesterről elnevezett Bogdán László-díjat kapta.

L. Ritók Nóra
 
L. Ritók Nóra
 kép: Klubrádió
 

10.50 Dr. Márton Krisztina fogorvos, egyetemi tanár, a Fogorvostudományi Kar Propedeutika Tanszékének vezetője, a kar egyetlen női egyetemi professzora. „Önfegyelem és céltudatosság, valamint okos szervezés nélkül nem lehet az eltérő szerepeket, mint a tanszékvezető, az oktató, és a kutató összehangolni, illetve a munka és magánélet egyensúlyát megteremteni, ezek a készségek azonban mindhárom területen hasznosak” – vallja.

11.00 Madarász Tamás agykutató eredetileg csellistaként komolyzenei pályára készült, majd felhagyott a zenéléssel és matematikát tanult a Cambridge-i Egyetemen, majd a New York-i Egyetemen doktorált, ahol agykutatást tanult. Ma leginkább a mesterséges intelligencia foglalkoztatja, és az, hogy ez miként befolyásolja az emberiség jövőjét.

 
kép: Pixabay.com
 

11.30 Prof. Dr. Daróczy Judit bőrgyógyász, diabetológus, a MTA doktora, címzetes egyetemi tanár, évtizedek óta foglalkozik a nehezen gyógyuló sebek, elsősorban a cukorbetegség okozta lábsebek gyógyításával.

Klubdélelőtt
2024. január 27. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa