„Köszönjük,
Klubdélelőtt

A orbáni populista autokráciát kutató Ádám Zoltán és az emlékezés órája

13/01/2024 06:21

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az e heti Klubdélelőttben először a közelmúltban eltávozott művészekre emlékeztünk. Majd Dr. Fodor Rékával beszélgettünk afrikai misszióiról. Szó volt arról is, vajon azért távolították-e el Ádám Zoltánt a Corvinus Egyetemről, mert az orbáni populista autokráciát kutatta? Vendégünk volt három nővér is, akik egy pszichedelikus képi világú kisfilm alkotócsapatának tagjai voltak. Végül Simor Dániel oknyomozó újságírót kérdeztük az általa feltárt ügyekről.

2024. január 13. Klubdélelőtt (2024. január 13., szombat 09:00)
159:20
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Ez volt a január 13-i Klubdélelőttben:

9.00: Az emlékezés órája

Fájó szívvel búcsúztunk a közelmúltban eltávozott művészekről: Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, Ferdinándy György József Attila-díjas író, Kovács András Ferenc Kossuth- és Artisjus-nagydíjas költő, Finta József, a Nemzet Művésze, Kossuth-és Ybl-díjas építész, Benedek Miklós, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

 
Ferdinandy György
 Forrás: Wikipédia
 

10.00: Dr. Fodor Réka a SOTE-n tanult, amikor 1990-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, így megszakítva tanulmányait Párizsba ment, ahol utcazenélésből élt. Visszatérve befejezte tanulmányait, dolgozott mentőtisztként, majd a gyógyszeriparban is. 2015-ben járt először Afrikában, azóta 15 afrikai misszión vett részt, többek között Dr. Csókay Andrással is. Férjével, Greguss Sándor íróval közösen hozták létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt.

 
Dr. Fodor Réka
 
 Afréka Alapítvány/Facebook
 

10.30: Különös dolog derült ki a Corvinus Egyetemről kirúgott Ádám Zoltán docenssel kapcsolatban. Lehetséges, nem is azért távolították el, mert etikai eljárást kezdeményezett egy diákkal és annak vizsgájával kapcsolatban, miután a tanuló "érdemi MOL-részesedéssel" rendelkező családja nyomást akart gyakorolni az intézmény oktatóira, hanem mert az orbáni populista autokráciát kutatta?

 
Ádám Zoltán
 
 Forrás: CEU-honlap
 

11.00: Felvették az Oscar-díjra esélyes animációs rövidfilmek szűkített listájára Buda Anna Flóra 27 című alkotását, amely egy huszonhét éves lány életébe és szexuális fantáziájába enged betekintést. A pszichedelikus képi világú kisfilm alkotócsapatában három nővér is részt vett: Mákó Bori az animációban segédkezett, Mákó Mári és Mákó Rozi pedig az éteri elektronikus zenéért felelt. Ők voltak a vendégeink.

 
 Mákó Mári és Mákó Rozi az Annecy Nemzetközi Filmfesztivál által kiosztott Legjobb Eredeti Filmzenéért járó díjjal, amit a 27 című animációs rövidfilmben nyújtott munkájukért kaptak.
COMMITTEE/Facebook
 

11.30: Simor Dániel újságíró, volt kollégánk évek óta a közélet ütőerén tartja a kezét, oknyomozása kapcsán nemrégiben annak járt utána, vajon  miért kapott 4 milliárd forintot lélegeztetőgép beszerzésére a Magyar Judo Szövetség elnöke. Ezeket az eszközöket egyébként sohasem használták. Egy másik cikkében pedig lépésről lépésre mutatta be, hogyan működik a fideszes hazugsággyár.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Klubdélelőtt
2024. január 13. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa