„Klubrádió
Klubdélelőtt

Hallgassa meg a Benedek Miklóssal készült utolsó interjúnkat!

11/01/2024 16:27

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Elérzékenyült Benedek Miklós színész, mikor megtudta hogy szakmája legrangosabb elismerését megkapta, megválasztották a Nemzet Színészének. Örült az elismerésnek, hogy nem volt hiábavaló a mögötte lévő hullámvölgyekkel teli több mint ötven év, másrészt fia, az olimpiai bajnok vízilabdázó Tibor elvesztése után ő maga is súlyos beteg lett, visszavonult a színpadtól. Ősszel a Hárman a padon és a Játék a kastélyban című darabbal újra visszatért a színpadra. Ennek kapcsán beszélgetett vele Kun Zsuzsa a Klubdélelőtt szeptemberi adásában. Fanyar, picit távolságtartó, egyedi személyisége átsugárzott a klubrádiós beszélgetésein is.

2023. szeptember 09. Klubdélelőtt - részlet 23.09.09. Benedek Miklós
17:34
00:00

"Sokat voltam kórházban, most jobban vagyok, COPD-m van, mint ami a Balázsovits Lajosnak is volt" – mondta a súlyos, gyógyíthatatlan tüdőbetegségről szeptemberben a Klubdélelőtt című műsorban Kun Zsuzsa riporternek a Nemzet Színésze, akinek halálát január 9-én reggel jelentette be a családja. "Októberben én már színpadon leszek, a Játék a kastélybant is visszaveszem – folytatta akkor. - Most jól érzem magam, itthon, sokat ülök a teraszon, olvasgatok. Unokáimmal, feleségemmel elvagyogatok. Nem vágyom igazából sehova". Hogy akkor miért tért vissza? "Orlai és Rudolf Péter már akkor is kapacitáltak, amikor bent feküdtem a kórházban a vízhajtóimmal. Kérdezgették, mikor leszek jól. És amikor negyedszerre hazajöttem a kórházból, arra gondoltam, elegem van, visszatérek" – magyarázta. Vissza is tért, október 6-tól a Hárman padon-ban Gálvölgyi Jánossal és Egri Mártával az Orlai Produkciós Iroda szervezésében, október 24-től pedig a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-darabban játszott a Vígszínházban.

 
 Benedek Miklós a Játék a kastélyban című darabban
 Fotó: Vígszínház
 

"Jól voltam egy évig, a kórházban fantasztikusan bántak velem. Egészen csodálatosak a doktorok, ápolónők. Az ápolónők is humorral, odaadással, mindenkit név szerint szólítottak" – mondta. Gálvölgyivel sokat beszélgettek a betegsége alatt: "Ki mit szed, milyen gyógyszert, ki hogy van, hogy fárad, nem fárad, kibeszéltük ezeket a dolgokat nagyjából, telefonon."

"Sikerült engem meggyőzni a könyvről, ami az életemről és a pályámról szól, amit Vajda Katalinnal, régi barátommal írtam, ebben benne van minden" – mondta az életrajzi műről, ami Maradok tisztelettel címen március 6-án fog megjelenni. "Benne van apám, a szakmám, sok kolléga, barátok és nem barátok, Tibor és Albert fiam. 300 oldalban mindent megírtam. Majdnem 60 éves a színészi pályám. Abból megtudhatnak sok olyat is, amit még nem nyilatkoztam. Nagyon szívesen ajánlom" – tette hozzá. Albert fia kérte meg 2022 karácsonyán hogy írja meg a gondolatait, aztán a pszichiáter Csernus doktorral elment a televízióba egy riportra, és ott Csernus Imre ráparancsolt, hogy meg kell csinálni. "Teljesítettem Albert fiam és Csernus kérését". 

"Világéletemben pesszimista voltam, próbálok ebből kibújni, de nem nagyon sikerül, nem engedi az ország" – mondta  a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, majd kijelentette: "Nagyon sok mindent játszottam, nagyon szerettem kis szerepeket is játszani, mert valóban azon sokat töprengtem, hogy lehet abból jelentőset csinálni, a főiskolán tanítottam közel 20 évig. Elég sokat rendeztem Pesten és vidéken, Budapest majdnem minden színházában játszottam, még az Operában is voltam."

"A két Tiborom elvesztése az eléggé megviselt engem, de nem akarok erről beszélni, eddig sem beszéltem" – mondta a magánéleti kérdésre válaszolva. "Most talán két-három szóval többet mondok, mint három évvel ezelőtt. Az idő ott megállt. Nincs nap, hogy eszembe ne jusson az apám is és a fiam is. Ez nem nyom le engem, inkább tudatosítja, hogy ők vannak nekem. Múlt időben sosem beszélek róluk. Ez igazán az embernek a saját belső dolga. Amikor megkaptam most az elismerést, a nézők néha odaírják, hogy a fia és az apja, hogy az mennyire a szívükben van nekik. Tiborra természetesen emlékeznek, de borzasztóan örülök, hogy emlékeznek még az apámra is. Ő már '63-ban halt meg, eltelt egy kis idő, a kultúra nem olyan, hogy előveszik. Néha karácsonykor a Bájglielőadják, de ennyi" – mondta, és még hozzátette: "Tibort mindennap itt látom, fölöttünk, hogy itt ül a székben, jövök le a kertből, nézek fölfelé, és ma is látom, hogy ott ül."

Kadarkai Endrének két éve volt a vendége Benedek Miklós a Klubrádióban. Akkor többek között ezt mondta: "Nagyon bántó volt, amikor Ascher Tamás elküldött a Színművészetiről, ahol húsz évig tanítottam. Mert valóban életemet és véremet adtam, ahogy az én fiam is életét és vérét adta a saját szakmájában. Amikor nem sikerült a válogatottsági munkája, sokan megkérdőjelezték, hogy nem ért hozzá szövetségi kapitányként. Ő is nagyon meg lett bántva. Én is így éreztem, tévéfelvételt, rádiót, mindent lemondtam, ezzel foglalkoztam minden délután. Vannak tanárok, akik nincsenek ott, egy évben kétszer jár be, az bezzeg hasznos. Emlékszem, hogy átadta a szakmát február 6-án, mondhatják. Én ott voltam mindennap. Nagyon nagyon jó vizsgákat csináltam, az én vizsgáim több évig mentek a főiskolán, nagyon sok vizsgám ment évekig profi színházban akár a Katonában, akár a Radnótiban, akár a Játékszínben, de évekig műsoron volt."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Klubdélelőtt/Interjú Benedek Miklóssal
2023. szeptember 09. szombat, 11:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa