„Klubrádió
Klubdélelőtt

Malomból kialakított galéria, olimpikon, nyelvzseni és Koltai Róbert köszöntése

15/12/2023 17:46

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendége volt Dr. Gyarmati Andrea orvos, olimpiai ezüstérmes úszó; Kállai Katalin drámaíró, műkritikus, galériaalapító; Koltai Róbert színész, rendező, akit születésnapján köszöntöttünk – aki hozza a szintén rendező párját, kollégánkat, Gaál Ildikót is. Érkezett még Gaál Ottó nyelvzseni és lánya, Luca, Rédei Éva könyvesbolt-tulajdonossal és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténésszel pedig kulturális évértékelőt tartottunk.

2023. december 16. Klubdélelőtt (2023. december 16., szombat 09:00)
155:20
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Dr. Gyarmati Andrea
olimpiai ezüstérmes úszó, Európa-bajnok, orvos, Székely Éva olimpiai bajnok úszó és Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó lánya. „Voltam a Székely–Gyarmati házaspár kislánya, Móci édesanyja, a férjeim felesége, és bajnoknő meg doktornő, meg néha az iskolában Hesz anyuka…De vajon ki vagyok én? – kérdezte blogjában.

 
Gyarmati Andrea, a világbajnokság nagykövete a 2017-es FINA vizes világbajnokság tiszteletére, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kibocsátott 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatának bemutatásán a Városligetben 2017. június 14-én.
 
Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

Kállai Katalin drámaíró, műkritikus, galériaalapító, 2018-ban a loft lakásokká alakított 9. kerületi Gizella Malom lakóközösségének segítségével kortárs szabadtéri galériát nyitott. A 19 üres keret többségébe gondos válogatás után már kerültek képek, sőt, néhány szobor is helyet kapott mellettük.

 
Átrium galéria a Gizella malomban
 
Forrás: Wikipédia
 
 

Koltai Róbertet és a filmjeit nem kell bemutatni, csak egyet mondok a 80 film közül, amiben szerepelt, amihez valamilyen formában köze van: Sose halunk meg. És ott van a több száz színdarab, amiben játszott. A Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját a 80. születésnapján köszöntöttük, de nem egyedül érkezett a beszélgetésre, hanem a párjával, a róla szóló könyvek szerzőjével szerkesztőjével, írójával, Gaál Ildikó rendezővel, aki egyben kolléganőnk is.

Gaál Ottó és lánya, Luca, két nyelvzseni, az apa 27 nyelvből tett nyelvvizsgát, számos nyelvkönyv szerzője, és számtalan diák sikeres felkészítője, de legnagyobb sikerét a lányával érte el, aki 24 évesen a Cambridge-i egyetem doktorandusz hallgatójaként az első magyar, aki ilyen fiatalon a világviszonylatban a harmadik legrégebben működő Cambridge-i egyetemen oktathat.

Rédei Évával a Láng Téka könyvesbolt vezetőjével és Nyáry Krisztián íróval, irodalomtörténésszel évet értékeltünk, a középpontban természetesen az irodalom és a kultúra.

 
Rédei Éva (forrás: YouTube) és Nyáry Krisztián (fotó: Hencz Péter)
 
Klubdélelőtt
2023. december 16. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa