„Köszönjük,
Klubdélelőtt

Hogyan lehet kifejezni a hiányt?

27/10/2023 18:06

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Az e heti Klubdélelőtt vendégei voltak: Rényi András, művészettörténész, esztéta, akit 70. születésnapján köszöntöttünk; Gát János, aki szinte gyerekként hagyta el az országot, ma pedig Amerikában van művészeti galériája; Szabó P. Szilveszter, 1996 óta az Operettszínház tagja, akinek az igazgatói pályázatát furcsa okok miatt érvénytelenítették; Csák József, operaénekes – eredetileg építészmérnök és Kovács Johanna, festőművész, aki szerint a múlt vastagon folytatódik a mai valóságban.

2023. október 28. Klubdélelőtt (2023. október 28., szombat 09:00)
159:24
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Az október 28-i Klubdélelőtt vendégei:

9.00: Rényi András művészettörténész, esztéta, egyetemi tanár, kutatási területe, többek között immár ötven éve Rembrandt. A 70. születésnapján köszöntöttük, de ezt előttünk megtette az ELTE Művészettörténeti Intézete is, ahol konferenciát szerveztek a tiszteletére...

Rényi András a Fuga Mikrokozmosz c. videósorozatában a képről, mint eseményről beszélt 2020-ban.

10.00 Gát János 17 évesen átszökött a jugoszláv–olasz határon, Izraelbe egy olasz hajó illegális utasaként érkezett. Két év után Franciaországba ment, onnan öt év elteltével Amerikába. 1993 óta képzőművészeti galériája van New Yorkban, jelenleg Manhattanban él.

Gát János volt a kurátora a Reigl Judit születésének 100. évfordulója alkalmából idén a Szépművészeti Múzeumban rendezett kiállításnak.

10.30: Szabó P. Szilveszter 1996-óta a Budapesti Operettszínház tagja, közben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Indult az Operettszínház vezetésére kiírt pályázaton, ahol azzal az indoklással utasították el, miszerint nem igazolta megfelelően a szakmai gyakorlatát. Arról nem beszélve, hogy még a nevét is rosszul tudták és mondták, amit ő joggal sérelmezett.

Szabó P. Szilveszter a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny gálaestjén a Jégmosolyt énekelte egy bő évtizeddel ezelőtt.

11.00: Csák József operaénekes, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, ott lett tanársegéd, jelenleg egyetemi docens, rajzolást, festést és építészeti tervezést tanít. 1980-ban építészetelméletből doktori címet szerzett. Tanári munkája mellett aktívan fest, több önálló és csoportos kiállításon vett már részt. Jelenleg a rendszeresen fellépő Budafok-Tétényi Opera-és Dalstúdió vezetésével is foglalkozik.

Csák József a világjárvány és a karantén kezdetén otthonából üzent és énekelt.

11.30: Kovács Johanna festőművész egy kiállítása kapcsán írta. "Én vagyok a második generáció, és nehezen élem meg a rokonaim hiányát. Egy dolog beakadt abból, amit apám mondott a munkaszolgálati éveiről: az emberi méltóság elvesztése volt számára a legrosszabb. Anyukám egész életére rányomták a bélyegüket az auschwitzi embertelen körülmények... Egész életemben az a művészi forma izgatott, amivel a hiányt és az embertelenséget tudnám kifejezni. A műveim címei formálisak, nem számítanak. A múlt vastagon folytatódik a mai valóságban…

 
Kovács Johanna
 
Forrás: Facebook
 
Klubdélelőtt
2023. október 28. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa