„Klubrádió
Klubdélelőtt

Hatalmas elismerés a Nobel, hatalmas csapás, amit a kormány csinál

7/10/2023 08:55

| Szerző: Klubrádió

Egyszerre végtelenül boldog és elkeseredett Kemenesi Gábor biológus. A magyarok idei Nobel-díjainak természetesen nagyon örül, de annak, ahová az Orbán-kormány a magyar tudományos szférát juttatta, nagyon nem. Vele is interjúztunk. Vendégünk volt még Bóna Judit nyelvész, akivel a beszédről beszélgetünk, Berkes Gabriella színész, akivel a még kissé titokzatos Pál kapitányról, valamint Herczeg Zoli festő, akivel az emberiség nagy kérdéseire adott válaszok fellelhetőségéről. Szintén velünk volt Braun Vera, Németországában élő orvos, aki a Magyar Zsidó Kulturális egyesület díját vehette át és Orosz Csaba, a Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese is. A műsorvezető Kun Zsuzsa.

2023. október 07. Klubdélelőtt (2023. október 07., szombat 09:00)
156:50
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A Klubdélelőtt vendégei és témái:

09.00 Kemenesi Gábor Junior Prima-díjas biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa végtelenül boldog, hogy két magyar tudós, kutató is megkapta a Nobel-díjat, azonban végtelenül elkeseredett, miután az Orbán-kormány, a politikája miatti uniós pénzstoppal veszélybe sodorta a magyar kutatásokat és a nemzetközi együttműködéseket. Ezzel hatalmas csapást mért a tudományra Magyarországon, már több nemzetközi kutatásból esett ki, nemcsak ő, hanem tudóstársai is.

 
Kemenesi Gábor biológus 
Forrás: libri.hu
 

9.45 Braun Vera, Németországában élő orvos, a Klubrádió rendszeres támogatója,  A Magyar Zsidó Kulturális egyesület díját vehette át, ugyanis az ő kezdeményezésére valósult meg, hogy német diákok társadalmi munkában nyaranta Magyarországra jönnek, hogy  rendbe hozzák  a zsidó temetőket, miközben van alkalmuk holokauszt túlélőkkel találkozni.

 
Braun Vera
 Forrás: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület/Facebook
 


10.00 A Művészetpedagógiai Konferencia témája volt, hogy a művészet valóban gyógyíthat? Orosz Csabával, a Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettesével beszélgettünk erről.

 
Orosz Csaba 
Forrás: mke.hu
 

 

10.30 Bóna Judit nyelvész, az ELTE  Bölcsészettudományi Karának dékán-helyettesével, a nyelv sokszínűségéről, szerepéről, a "nemzedékek kézfogásáról," és arról is beszélgettünk, hogyan utalnak a beszédhibák idegrendszeri betegségekre, hogyan fejlődik a gyermekek beszédkészsége, a beszédbeli változásoknak milyen gyakorlati haszna lehet.

 
Bóna Judit
 Forrás: elteonline.hu
 

 

11.00 Berkes Gabriella színész, énekes, előadóművész, egykori gyereksztár, nem feladva az énekesi karrierjét, jó ideje a Heim Pál Gyermekkórház kommunikációs és marketing osztályának vezetője. Miután sokat ír Pál kapitányról, akiről igencsak keveset tudni, róla is kérdezzük, de születésnapján is köszöntöttük.

 
Berkes Gabriella 
Forrás: Facebook
 

 

11.30 Herczeg Zoli festő és életművész, az utóbbi években a Bhagavad- gíta 255 versét másolta le szanszkrit írással, egy-egy absztrakt festménye mellé. Állítja, a háromezer éves versekben ott a válasz az emberiség nagy kérdéseire. Az alkotás mellett volt fodrász, jógaoktató és masszőr; dolgozott Grazban, élt Triesztben és az indiai Risikésben. Végül mindig visszatért Körmendre, a szülői házba.

 
Herczeg Zoli
Forrás: /librarius.hu
 

 

Klubdélelőtt
2023. október 07., szombat 09.00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa