„Klubrádió
Klubdélelőtt

Ízelítő Karikó Katalin sajtótájékoztatójából, jazz, irodalom és színház

13/10/2023 21:46

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az e heti Klubdélelőtt vendégei voltak: Fullajtár Andrea színésznő, Harcsa Veronika énekes-dalszerző, Kőrössi P. József író, költő - akivel Eörsi Istvánra emlékeztünk - és Dr. Kapócs Gábor, orvos. 10 órától összeállítást hallhatnak a friss Nobel-díjas Karikó Katalin sajtótájékoztatójáról.

2023. október 14. Klubdélelőtt (2023. október 14., szombat 09:00)
153:54
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Az október 14-i Klubdélelőtt menete és vendégei voltak:

9.00: Fullajtár Andrea színésznőt beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává.  Székfoglaló előadását a Katona József Színház Kamrájában tartotta meg. Az est első részében Az átnevelhetetlen című monodrámát játszotta el, majd Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő, történésszel járták körül a darab témájához kapcsolódó kérdéseket.

10.00: Karikó Katalin Nobel-díjas magyar-amerikai kutatóbiológus, biokémikus egy teljes délutánt áldozott az idejéből a Magyar Tudományos Akadémián arra, hogy találkozzon az újságírókkal, az iránta érdeklődőkkel. A majd' háromórás beszélgetésből adtunk ízelítőt.

 
Karikó Katalin 2023.10.11-én az Akadémián tartott
sajtótájékoztatón
 
 Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

10.30: Harcsa Veronika tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki informatika szakán kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-ének szakán diplomázott, később pedig mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban. Október 8-án született, akkor, amikor a dalszerzők napja van. Így kettős az ünnep, egyrészt a születésnapja alkalmából, másrészt mint énekest és dalszerzőt köszöntöttük.

11.00: Eörsi István halálának 18. évfordulóján rá emlékeztünk Kőrössi P. József költő, íróval, aki úgy tartja,hogy  Eörsi egész életében büszke volt emberi és írói szabadságára, életerejére. És jöjjön néhány mondat Eörsitől is, miután megírta „Leukémia kisasszonyhoz” címezve betegsége történetét.

„A tollamért nyúltam, majd, mint akinek valami érdekesebb ötlet jutott eszébe, megfordultam a tengelyem körül, és a padlóra zuhantam….Megjegyzem, már korábban is támadtak meg bacilusok, akkor gyönyörű kórházi ájulással jeleztem, hogy jelenlétük nem hagyott közönyösen.”

Azt hiszem ezeket a mondatokat senki más nem írhatta volna.

Eörsi István
 
Eörsi István,
Budapest, 1991.
 

11.30:

 „Egészen botrányos körülmények uralkodnak a „Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye” pszichiátriai otthonban, amelyet a köznyelv szentgotthárdi otthonnak hív. Ez talán az EU legnagyobb ilyen jellegű intézménye, ahol jellemzően budapesti pszichiátriai betegeket látnak el. Az intézményben poloskainvázió tört ki, az eddigi igazgatót elbocsátotta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. De az idáig vezető folyamat nem a poloskákkal kezdődött, hanem az állammal”

 – vezette fel a Jelen az intézményt 2011-2016 között vezető Dr. Kapócs Gáborral készült interjúját – vele beszélgettünk.

Klubdélelőtt
2023. október 14. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa