„Klubrádió
Klubdélelőtt

29 Ukrajnába juttatott hegedű és egy széf

15/09/2023 17:37

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A szombati Klubdélelőtt vendégei voltak: Növényi Norbert, olimpiai bajnok birkózó; Keresztény Zoltán, jogász, aki az elmúlt időszakban szovjet emlékműveket csomagol be és egy széfet helyezett el Mészáros Lőrinc budai villája előtt; Szarka Zoltán Ernő szociológus, aki időseknek szervezett dalkört és kulturális programokat; nemrég pedig hegedűkészítésbe fogott; Kentaur, azaz Erkel László, Jászai Mari-díjas díszlet-és jelmeztervező, festő és zenész. A héten elhunyt Fahidi Évától egy korábbi beszélgetés ismétlésével búcsúztunk.

2023. szeptember 16. Klubdélelőtt (2023. szeptember 16., szombat 09:00)
157:39
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A szeptember 16-i Klubdélelőtt menete és vendégei:

9.00: Növényi Norbert olimpiai bajnokot az elmúlt évek során többször meghurcolták, a bíróság másodfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve az olimpiai járandóságát is elvették tőle. A sportoló nem tágít, sőt, Strasbourgig is elmegy, hogy bebizonyítsa, egész életében tisztességben élt, és ártatlan: „Harcolnom kell, hogy kiderüljön az igazság!”

10.00: Keresztény Zoltán, jogász tüntetést szervezett Mészáros Lőrinc budai luxusvillája elé. Egy páncélszekrényt állított a járdára ezzel a felirattal: „Adjátok vissza, amit elvettetek tőlünk! A magyarok.”

10.30: Szarka Zoltán Ernő szociológus, egy idősotthonban dolgozott, ahol dalkört és kulturális foglalkozásokat szervezett. Jelenleg családterapeutának tanul, a későbbiekben ezzel kíván foglalkozni. Szabadidejében fotózik, leginkább portrékat készít. Újabban a hegedűkészítésbe is belefogott, maga is játszik valamennyire a hangszeren. Nemrég szervezett egy hangszergyűjtést, felajánlott 29 hangszert és elfuvarozta Ukrajnába, mert zene az kell a gyerekeknek is.

 
Szarka Zoltán Ernő
 
 

11.00: Fahidi Éva az utolsó holokauszt-túlélők egyike volt. Népes, majd ötvenfős családjából egyedül ő élte túl a koncentrációs tábort. Az egész életét arra szánta, hogy elmesélje az elmesélhetetlent, az átélt borzalmakat. Mesélt erről a múltról, ennek ellenére szeretett és tudott is élni, 90 évesen még táncolt egy színházi előadásban. Néhány napja, 97 évesen ment el, békében, szeretettel a szívében. Egy korábbi beszélgetéssel emlékeztünk rá.

 
Fahidi Éva
 
Klubrádió/YouTube
 

11.30: Kentaur (Erkel László) Jászai Mari-díjas díszlet-és jelmeztervező, festő, zenész, énekes, igazi polihisztor, Erkel Ferenc leszármazottja.

A címlapi kép illusztráció, forrása: Flickr.

Klubdélelőtt
2023. szeptember 16. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa