„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ádám Zoltán: A modellváltás átrendezte az erőviszonyokat az egyetemen

27/10/2023 19:34

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Rendkívüli felmondással elbocsátották a Corvinus Egyetemről Ádám Zoltán oktatót. Az egyetem docense néhány hónappal ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy kívülről nyomást gyakoroltak rá, illetve az egyetemre annak érdekében, hogy egy befolyásos ember gyerekét engedje át különböző megkülönböztetésekkel egy vizsgán – Ádám pedig megtagadta ezt. A Megbeszéljük című műsorban a Corvinus Egyetem szakszervezetének elnöke, Toronyai Gábor, illetve maga Ádám Zoltán is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

A Corvinus volt az első modellváltó egyetem, az új modell létrejöttében pedig komoly szerepet vállalt a MOL. Az egyetem sok MOL-részvényhez jutott, ezen, illetve más cégek jövedelmeiből tartja fenn magát. Továbbá az egyetemi kuratórium elnöke a MOL vezére. A "viszonylag ismert családnevű" gyermek szülei nyomást gyakoroltak az oktatóra és az egyetem dékánjára, hogy nem lenne jó az egyetemnek, hogyha a gyermekük megbukna. Ezt az esetet Ádám Zoltán nyilvánosságra hozta, etikai eljárást kezdeményezett, mert a gyereket továbbengedték, és az ügy vége az lett, hogy őt bocsátották el.

2023. október 27. Megbeszéljük-részlet (2023.10.27.) Toronyai Gábor
17:05
00:00

Elsőként Toronyai Gábor egyetemi docens, a Corvinus Egyetem oktatója, az egyetemi szakszervezet elnöke beszélt az ügyről. Ádám Zoltánt kedden fél egykor bocsátották el, a szakszervezet pedig csütörtökön délre hívott össze egy dolgozói fórumot. Itt elfogadtak egy közös állásfoglalást, amelyből a szakszervezet elnöke idézett:

"Megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk az egyetemi vezetése döntését. Meggyőződésünk, hogy a lépés árt az egyetem jó hírének, árt mindannyiunknak. Szégyenbe hoz bennünket egymás előtt, itt az egyetemen, az egész felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is, hogy az etikai ügy feltáróját bocsátja el az egyetem. Tiltakozunk az ellen, hogy egy aláírás nélkül megjelenő, homályos utalásokkal teli közleményben tudassák velünk az egyetem hírnevét és megítélését alapjaiban meghatározó ügyet lezáró vizsgálat eredményét. Ez méltatlan az egyetem közösségével szemben. Tiltakozunk az alkalmazott eljárás ellen. Tiltakozunk az ellen, hogy az elbocsátással az egyetem vezetése semmibe vette több mint 200 kollégánknak a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás, az egyetem erkölcsi integritása és az etikai eljárásokat kezdeményező Ádám Zoltán kollégánk melletti nyilvános kiállását. Tiltakozunk az ellen, hogy ellenségnek kiáltják ki azt, aki kritikát mer megfogalmazni. Követeljük, hogy Ádám Zoltánt vegyék vissza!"

Ezen állásfoglalást Toronyai elküldte az egyetemi vezetőinek, illetve a kuratórium tagjainak is, azzal a megjegyzéssel, hogy megnyugtató lenne, hogyha Ádám Zoltánt visszavennénk docensi pozíciójába. Ugyanakkor a szakszervezet nem túlságosan bízakodó ennek kapcsán – ismerte el Toronyai.

Ugyanakkor a szakszervezet elnöke fontos fejleménynek tartja, hogy a hallgatói önkormányzat, illetve szakkollégiumok közösen fordultak az egyetemi vezetéshez, hogy adjon tájékoztatást nekik az esettel kapcsolatban.

2023. október 27. Megbeszéljük-részlet (2023.10.27.) Ádám Zoltán
17:54
00:00

Ádám Zoltán azzal kezdte az interjút, hogy valószínűleg munkaügyi pert fog indítani, amiben az ügyvédjével azt fogják kérni, hogy vegyék vissza docensi állásába.

Az oktatónak ugyanakkor nem ez az etikai eljárás volt az első összetűzése az egyetem vezetésével. Ádám 2022-ben perelte az egyetemet az akkor tavasszal elfogadott új kommunikációs rendelkezés miatt, amit aztán nyáron vissza is vontak. Hozzátette, az egyetem vezetése nem szívlelte őt, valószínűleg gondolkoztak már azon, hogyan szabaduljanak meg tőle, a jelenlegi szabálysértési eljárás pedig jó ürügyet biztosított a vezetésnek.

A kedden megkapott elbocsátását azzal indokolták, hogy Ádám nem működött együtt a szabálysértési eljárást levezető kancellárral, dr. Domahidi Ákossal. Ádám Zoltán szerint mindössze annyi történt, hogy ő elfelejtett továbbítani két e-mailt azok közül, amiket kértek tőle. Bár Ádám elismerte, hogy nem kommunikált minden esetben udvariasan a kancellárral, ugyanakkor mindig együttműködött, és teljeítette a kéréseit. Az oktató hangot adott annak,hogy ezt az egész szabálysértési eljárást egy alibi eljárásnak tekinti, amit szerinte arra használ az egyetemvezetés, hogy szétkenje a felelősségeket, amik az etikai eljárások során megállapításra kerültek éppen a vezetés tagjaival szemben. 

A "viszonylag ismert családnevű" gyermek szülei először az egyetem dékánját keresték, majd a neki írt e-maileket továbbították az egyetem rektori titkárságának is, "ezután elindult a masinéria az egyetemen" – fogalmazott Ádám Zoltán. A rektori titkárság küldött egy üzenetet az oktatási rektorhelyettesnek, aki megkereste ugyanezt a dékánt és elkezdtek közösen azon dolgozni, hogyan tegyék lehetővé ennek a hallgatónak a vizsgázását – magyarázta. 

Az egyetem etikai bizottsága meg is állapította az etikai vétséget az ellen a két dékán és egy rektor esetében, akik ellen Ádám az eljárást indította. A munkáltatói jogokkal az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma hozott létre egy eseti bizottságot Lánczi András akkori rektor elnökletével. Első fokon Lánczi kimondta, hogy a rektor etikai szabályt sértett, azonban másodfokon a két dékánt az akkori általános rektorhelyettes, Szabó Lajos, a rektort pedig maga a kuratórium Hernádi Zsolt elnökletével mentette föl a felelősség alól – mondta Ádám Zoltán.

Ha nem lett volna egyetemi modellváltás akkor nem került volna sor arra, hogy a munkáltatói jogokat gyakorló alapítvány kuratóriumának kelljen intézkednie a rektor esetében – magyarázta Ádám. Hozzátette, az átalakításnak abban van kulcsszerepe, hogy átrendezte az erőviszonyokat az egyetemen, és egy olyan szituációt hozott létre, amiben az egyetemen mindenki ugyanattól a három vezetőtől függ, az egyetem elnökétől, kancellárjától és rektorától. Közülük is az elnök, Anthony Radev a legerősebben pozícionált egyetemi vezető, nekik hármuknak pedig a kuratórium a munkáltatójuk, amin belül Hernádi Zsolt kuratóriumi elnök úr gyakorolja a munkáltatói jogokat – foglalta össze.

Ádám Zoltán szerint amíg Corvinus állami egyetem volt, addig sokkal erősebb pozícióik voltak az oktatóknak. Erősebb volt a szenátus, voltak kari tanácsok, sokkal egyeztetés alapúbban működött az egyetem – tette hozzá. "Lánczi Andrásnak hívták az előző rektort, akinek nyílván karakteres álláspontja volt sok politikai kérdésben, de messze-messze nem úgy intézte az egyetemvezetést, ahogy Takács rektor úr, illetve ahogyan most Szabó Lajos megbízott rektor úr és Radev elnök úr intézi" – fogalmazott Ádám Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Toronyi Gáborral és Ádám Zoltánnal
2023. október 27., péntek 16:45 és 17:15
Riporter: Bolgár György