„Klubrádió
Klubdélelőtt

Emberi méltóság és egyéb érdemek

22/12/2023 18:23

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A karácsony előtti Klubdélelőtt vendégei voltak Karsai Dániel, Debreczeni Ferenc, A. Dobos Éva, Gazda István és Duda Ernő.

2023. december 23. Klubdélelőtt (2023. december 23., szombat 09:00)
153:15
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász, ügyvéd, gyógyíthatatlan ALS, /amiotrófiás laterálszklerózis/ betegségben szenved. Tavaly augusztusban szembesült a halálos diagnózissal, idén szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. A méltó halálért harcol. Ha sikerrel jár, akkor sorstársai életét is megkönnyíti. Ő maga egyelőre nem szeretne élni az eutanázia lehetőségével, elfogadta az állapotát, és ameddig szellemileg tökéletes állapotban van, élni akar!

Karsai Dániel Kun Zsuzsa Klubdélelőtt
 
Karsai Dániel Kun Zsuzsa Klubdélelőtt
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

10.00 Debreczeni Ferenc (Ciki) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega együttes dobosa, 2022-ben új zenekart alapított Omega Testamentum néven a magyar könnyűzene történetének egyik legjelentősebb zenekarának, az Omegának az emlékére.

Bemutatta a Magyar rockklasszikusok című bélyeg témasorozat
 
 Az Omega együttes tagjai, Kóbor János énekes (j2) és Debreczeni Ferenc (j) dobos. Fotó:MTI/Mohai Balázs
 

10.30 A. Dobos Éva a 2023-as év irodalmi Nobel-díjas Jon Fosse norvég író könyveinek fordítója, ő maga is több évtizede Norvégiában él.  A visszahúzódó íróval személyes kapcsolatot is ápol, amit kevesen mondhatnak el magukról.

11.00 Gazda István tudománytörténész, tanár, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója, diákjai egykor így jellemezték: elképesztő memóriája, bravúros  előadói képessége, el nem apadó humora van. Hajdan megjelent könyvének címe: Mit ér a tudós, ha magyar? 75. születésnapján köszöntöttük.

Március 15. - Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat
 
Gazda István
Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

11.30 Dr. Duda Ernő a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa, virológus, molekuláris biológus, Karikó Katalin egykori mentora, munkatársa, akinek abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy ott volt az idei Nobel-díj átadáson.

 

 
Duda Ernő Fotó: SZEGED.HU/SZABÓ LUCA
 
Klubdélelőtt
2023. december 23. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa