„Köszönjük,
Uniszex

A férfiak is sírnak?

13/12/2023 15:25

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

A politikai közbeszéd vitás témájaként fogjuk fel a genderkérdéseket vagy foglalkoztatnak a saját életünkben is? Az azonos neműek közötti házasságkötés és örökbefogadás kérdéséről, a nők és a férfiak közötti bérszakadékról, a nők karrierlehetőségeit befolyásoló hátrányos megkülönböztetésről szólt az Uniszex adása.

2023. december 11. Uniszex (2023. december 11., hétfő 14:00)
50:53
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Csupán a politikai közbeszéd vitás kérdéseként beszélünk a genderkérdésekről vagy valóban foglalkoztat bennünket a téma? Mit tehetünk, ha kiderül, hogy azonos pozícióban nőként kevesebbet keresünk, mint férfi kollégáink? Megdöntöttük már a női főnökökkel kapcsolatos sztereotípiákat, vagy ezeknek a feltevéseknek mégis van alapjuk? Genderkérdésekről, az azonos neműek közötti házasságkötés és örökbefogadás kérdéséről, a nők és a férfiak közötti bérszakadékról, a nők karrierlehetőségeit befolyásoló hátrányos megkülönböztetésről beszélgettünk az e heti Uniszexben.

 
"Egyenlő lehetőség" - szól a felirat
 
Forrás: Groundviews Facebook-oldal
 
 

Az Y és az annál idősebb generációk között sok esetben közös nevező a rengeteg belénk ivódott sztereotípia, rossz beidegződés és előítélet. Ilyen például a mindent pusztán érzelmi alapon megközelítő vagy hisztis és áskálódó női főnök, a nők szerepe a háztartásban, az anyaság mint a nőiesség beteljesülésének egyetlen lehetősége és még sorolhatnánk. Az Uniszex vendégműsorvezetői, Vajdics Fanni és Nagy Kornél már a Z generációhoz tartoznak, kritikusan állnak az idősebbek berögződéseihez. Számukra érthetetlen, szüleik miért gondolhatják, hogy egy férfi tanár szigorúbb, következetesebb, jobban tud fegyelmezni. Szerintük egy nőt nem az határoz meg, hogy szült-e vagy sem, ahogy egy férfi sem attól férfi, mert nem sír. És rácsodálkoznak arra is, hogy húsz évvel ezelőtt, ha valaki a saját neméhez vonzódott, simán előfordult, hogy a saját barátai előtt is titkolózott.

 
 Forrás: geralt/Pixabay
 

Vendégünk volt Kiss Kata, a 21 kutatóközpont elemzője, Csernus Fanni, az Amnesty International Magyarország nemek közötti egyenlőség szakértője és Polgári Eszter, a Háttér Társaság jogi programjának vezetője. Egy kutatás és az ahhoz kapcsolódó konferencia apropóján szóba került többek között az is, hogy többségünk miért mutat érdektelenséget olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint az azonos nemek közötti házasságkötés, és arról is szó esett, hogy mennyiben változtatja meg a nők munkahelyi lehetőségeit a hamarosan bevezetésre kerülő bértranszparencia.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2023. december 11., hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért