„Klubrádió
Uniszex

Áruba bocsátott életek

30/11/2023 11:50

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az érintettek számára a prostitúció választás kérdése. Pedig a nők többsége erőszakkal kerül ebbe a mai napig maffiahálózatok által irányított iparágba lelki befolyás, zsarolás vagy emberkereskedelem áldozataként. Hogy többségében miért a nők érintettek a szexiparban? Erről is szólt az Uniszex adása.

2023. november 27. Uniszex (2023. november 27., hétfő 14:00)
51:39
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Czutor Zoli volt a műsor egyik vendége, aki a tőle megszokott őszintességgel mesélt arról, hogy van saját tapasztalata a témában. Ismerőseitől kapott egyszer egy fizetett éjszakát, ami élete egyik legrosszabb élménye volt. Zoli szerint egy olyan intim dolog, mint a szex csak akkor működhet jól, ha a felek kölcsönösen kívánják a másikat.  Sokan azonban nem így gondolkoznak.

Erről már Forrai Judit egyetemi tanárral beszélgettünk. Annak a gyökere, hogy a prostitúcióban többnyire nők érintettek a női szerepek kialakulásából ered. A nő mint a szexualitás megtestesítője már a görögök és rómaiak istennő ábrázolásában is megjelent. A házasság intézményesítése és a tény, hogy kezdetben egyáltalán szó sem volt szerelmi házasságról magával hozta a házasságon kívüli szex igényét. Bár alapvetően a nők és férfiak is poligámok, a férfiak családban és közéletben betöltött szerepe miatt a férfiak számára megbocsátható, a nők számára viszont megbocsáthatatlan lett a félrelépés. Bár a kép ma már árnyaltabb, ez a felállás a társadalmi megítélés viszonylatában azóta sem változott: a férfiak félrelépésével kapcsolatban most is megengedőbbek vagyunk.

 
Perszephoné görög istennő – bár nem eredeti az ábrázolás, a szexualizálást jól jelzi
 
 

Prostitúció már az ókorban is létezett, ekkor még vallási, templomi szertartásokhoz kapcsolódva. A fizetett szexnek a középkorban lett különösen nagy keletje, méghozzá a városi fürdőkben, itt már intézményesített prostitúcióról beszélhetünk. Az iparosodással férfiak tömege költözött a leendő metropoliszokba dolgozni, ezzel párhuzamosan a prostituáltak migrációja is megkezdődött. Ahogy most is, Magyarország már akkor is küldő országnak számított.

 
Különböző korok és kultúrák: gésák, Madame de Pompadour,  Mata Hari, a Lányok Dubajban c. film egy képkockája és egy Vesta-szűz ábrázolása.
 

Ma átlagosan egy prostituált 9 millió forintot termel évente a főnökének, de a pénzt a nő sosem kapja kézhez. A prostituáltak döntő többségét gyerekkorában abuzálták, ami miatt leértékelődött az önbecsülésük és a testükhöz való viszonyuk. Ha valaki a testét áruba bocsátja, az sosem választás, mindig valamilyen eredetű kényszer kérdése.

A  prostitúció történetéről és a magyarországi helyzetről bővebben beszélgettünk az adásban, amit meghallgathatnak a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2023. november 27. hétfő, 14:00
Műsorvezető: Kerekes Bori